Британските вузове вдигат летвата

Няма отлив от желаещите да учат на Острова след Брекзита

Все повече британски университети вдигат летвата, като въвеждат минимални изисквания за разглеждане на кандидатури. Така до прием стигат само онези кандидати, чиито предварителни характеристики са най-високи. Това съобщи шефката на една от водещите посреднически агенции за образование в Европа Бистра Илиева. Тя обясни, че изискванията могат да бъдат допълнителни с оценки от матури, бележки от десети клас, допълнителни практики и др.
Няма отлив от желаещите да учат на Острова след Брекзита, коментира консултантът Благовеста Евтимова. 6195 наши студенти учат там по данни за 2015 година, като тенденцията е всяка година между 1650-1800 български младежи да се записват в британски университети, отчетоха от посредническата агенция. Това нарежда България на девето място сред държавите от ЕС по численост на студентска общност.
Въпреки че изтече срокът за приоритетно кандидатстване в британски вузове за 2017 година, за закъснелите студенти все още има шанс. Традиционно след 15 януари университетите ще обявят в кои специалности продължава приемът на документи. Благодарение на отменената ограничителна квота за прием на студенти периодът за кандидатстване в повечето английски университети се удължава до 30 юни 2017 година.
Според последните данни през 2014 година в Холандия е имало 2024-ма български студенти записани в държавно акредитирани университети и програми. Това ни нарежда на 7-о място сред страните с най-много студенти там. Все още най-търсени са бизнес и икономическите програми, следвани от инженерни науки.
Българските студенти в Германия пък са 6739 според статистика от 2015 година. Средно по 1500 български студенти на година се записват в немски университет за последните 5 години.
И докато Великобритания, Холандия и Германия се радват на най-засилен образователен интерес, то Франция и Белгия са в застой най вече поради изискването за обучение на френски език в повечето програми. В същото време скандинавските страни, най вече Швеция, генерират допълнителен интерес точно поради увеличеното предлагане на програми с преподаване на английски език и либерализиране част от приемните процедури.
Този уикенд ще се проведе 28-ото поредно издание на европейско изложение „Отворени врати на образование в чужбина“ в столичния хотел „Хилтън“. Там родители и ученици ще могат да получат информация за приема чужди университети и гимназии в Европа.
Образователното изложение ще се проведе и във Варна на 29 януари в хотел „Суис белхотел“.

Източник: Monitor.bg