Цветанов: Антонио Таяни е голям приятел на ГЕРБ и винаги е добре дошъл в България

Начело с него Европейският парламент ще стане още по-силен

Антонио Таяни е голям приятел на ГЕРБ и винаги е добре дошъл в България. Той е истински европейски политик от класа и съм уверен, че начело с него Европейският парламент ще стане още по-силен. За нас беше чест, че евродепутатите от ГЕРБ имаха възможността да дадат нашата подкрепа за избора на Антонио Таяни. Премиерът Бойко Борисов също поздрави Таяни в разговор по телефона минути след избирането му. Това сподели в социалната мрежа Фейсбук Цветан Цветанов, лидер на парламентарната група на ПП ГЕРБ.

Повод за поздравлението е изборът на Таяни за председател на Европейския парламент. На заседание вчера Европейският парламент избра с 351 гласа от 713 подадени и 633 действителни Антонио Таяни (63 г.) от Европейската народна партия (ЕНП) за следващия председател на институцията. Италианецът, роден в Рим, досега бе сред 14-те зам.-председатели на ЕП. Новият му ръководен пост е с мандат до 2019 година. Таяни бе половин мандат еврокомисар по транспорта, а след това и зам.-председател на ЕК и еврокомисар по индустрията за цял мандат при ЕК под ръководството на Жозе Барозу. Таяни е бил евродепутат и от 1994 до 2008 година.
Таяни бе избран едва на четвъртия кръг от продължили цял ден гласувания за шестима кандидати. В крайната отсечка от състезанието Таяни се изправи срещу сънародника си социалист Джани Питела, подкрепен накрая с 202 гласа. Таяни посвети победата си на своите сънародници, пострадали от земетресенията в Италия, на бездомните, пострадалите от тероризма и безработните.

Антонио Таяни е голям приятел на ГЕРБ и винаги е добре дошъл в България. Той е истински европейски политик от класа и съ...

Публикувахте от Tsvetan Tsvetanov в 17 януари 2017 г.