МОСВ ще осигури 240 млн. лева във Фонда на фондовете за гаранции и кредити при реализацията на ВиК проекти

Политика

16-01-2017, 15:14

Снимка:

МОСВ

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

МОСВ отхвърли жалбата на „Монтюпе“ за спиране на леярската инсталация

Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в рамките на форум „Планът „Юнкер“ – възможности и резултати“

Предвижда се МОСВ да подпише финансово споразумение с Фонд мениджър на финансовите инструменти в България (ФМФИБ), нар. накратко Фонд на фондовете, с което да му предостави 10 процента от ресурса на ос „Води“ на оперативна програма „Околна среда“ (2014-2020 г.). Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в рамките на форум „Планът „Юнкер“ – възможности и резултати“.

Приоритетна ос „Води“ на ОПОС е в размер на над 2,3 млрд. лева. В момента се работи по създаването на финансовия инструмент, чрез който във ФМФИБ ще постъпят близо 240 млн. лева.

Споразумението с Фонда на фондовете се предвижда да бъде подписано през 2018 г., когато ще влезе в сила новият механизъм за предоставяне на средствата във ВиК сектора. Парите ще бъдат налични под формата на гаранции и кредити за реализирането на инвестиции във ВиК мрежи и съоръжения, посочи министър Василева. Идеята е средствата да се удвоят с привличането на частен капитал чрез Фонда на фондовете.

Тя припомни, че 2017 г. е започнала с подписването на първото споразумение на МОСВ с ФМФИБ за предоставянето на 52,4 млн. лева от ОПОС за банкови гаранции по проекти в сектор „Отпадъци“. Потенциални бенефициенти по финансовия инструмент са общини, държавни институции, неправителствените организации и бизнеса, посочи министър Василева.

Целта е средствата да се използват като гаранции при кредити за създаването на центрове за повторна употреба, съоръженията към тях и други устойчиви проекти, добави тя.

Министър Василева отбеляза, че 3,5 млн. лева се предоставят и чрез разработеният от МОСВ инструмент за подпомагане на общините за ползване на находищата на минерални води на тяхна територия. Средствата са за развитие и модернизация на разпределителните мрежи, съоръженията за водочерпене и доставката на минерални води до ползвателите.

Искаме да развием потенциалът, който природата ни е предоставила – 3800 литра в секунда е капацитетът на находищата на територията на България, а до момента се използва по-малко от 20 процента от този ресурс, посочи Василева.