Обвиняват ген. Кирчо Киров за присвояването на над 5 млн. лв.

Това е станало въз основа на документи с невярно съдържание

Софийската военно-окръжна прокуратура внася втори обвинителен акт срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров. Това обяви пред БНТ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя обясни, че обвинението отново е за длъжностно присвояване в особено големи размери и злоупотреба със служебно положение. По думите й то представлява особено тежък случай.

Става въпрос за присвоени 5,1 млн. лв. за около 5 години. Това е станало въз основа на документи с невярно съдържание. Те са били изготвени от служител на Агенцията за разузнаването, който бил подчинен на ген. Кирчо Киров. Самият Киров ги утвърдил.

Пред БиТиВи Арнаудова обясни, че обвинението е за длъжностно присвояване в съучастие с негов подчинен. Извършеното престъпление засягало специална разузнавателна дейност. По думите на Румяна Арнаудова Кирчо Киров е утвърждавал разходи и е теглил парични средства, а подобна дейност не била извършване. При разпита си 15 разузнавачи са потвърдили, че подобна дейност не са извършвали.

Припомняме, че срещу ген. Кирчо Киров се води дело за кражбата на милиони левове. Военният и Военно-апелативният съд го осъдиха на 10 години затвор. Върховният касационен съд (ВКС) обаче отмени присъдата и върна делото на въззивния съд, за да бъде разгледано от друг състав. Мотивите са допуснати процесуални нарушения при оценката на доказателствата, които са рефлектирали върху правото на защита на подсъдимия.

Киров бе обвинен за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева. Обвинението му бе повдигнато през 2012 г. В рамките процеса бяха разпитани бившият премиер Сергей Станишев, министър-председателят Бойко Борисов, президентът Георги Първанов.