Кралев: В спорта трябва да имаме дългосрочна стратегия

На България й трябва спокойствие. В предния олимпийски цикъл се смениха може би 5 министъра на спорта

Министърът на младежта и спорта в оставка Красен Кралев бе гост в предаването "Спортна треска" по БНТ. Той говори по множество теми, сред които какво остана недовършено в мандата на кабинета, реформите в спорта, финансирането на състезателите, състоянието и плановете за нови спортни съоръжения, както и за смяната на статута на базите на ЦСКА.

"Ако коментираме плановете, които имахме в началото на мандата, доста неща са недовършени. В момента обаче сме посредата на мандата. През тази година нещата са подредени, федерациите са спокойни, домакинствата са ясни. Не трябва да има сътресения, че скоро ще има предсрочни избори", коментира министър Кралев.

"На България й трябва спокойствие. В предния олимпийски цикъл се смениха може би 5 министъра на спорта. Ролята на служебния кабинет е да подготви по перфектен начин изборите. Не можеш да правиш политика за 3 месеца. Но по принцип, ако имаме дългосрочна стратегия, не би трябвало да е проблем смяната на една или друга политическа сила. Не сме си отговорили от спорта какво искаме: медали или здрава нация? Да, може да има съвпадение в целите. Ако искаме медали, се концентрираме върху спортовете с по-малка конкуренция."

На въпрос, дали идеите за реформи в спорта се приемат, министърът на младежта и спорта отговори: "Не бих казал, че имаше голяма съпротива. Просто хората се страхуват от неизвестното. Знаят, че нещо трябва да се промени, но ако не са убедени в теб и не им дадеш правилната форма, те се съмняват. Подходих по-бавно и по-леко и мисля, че това е начинът. Системата в спорта е подредена да съществува в социалистическата система. Тази система тук обаче не работи на Запад. Малко участие на държавата и по-голямо участие на частния бизнес - това е нещото, което искам да постигнем в България. Основно сме наблегнали върху спортната инфраструктура. Толкова голяма е потребността, че сами не можем да се справим без привличането на частни инвеститори."

"Няма лоша инфраструктура, има лош мениджмънт. Няма хора, които могат да управляват стадиони, спортни съоръжения. Те трябва да функционират по 24 часа", коментира министър Кралев пълноценното използване на залите и спортните съоръжения. "Ще инвестираме в зали в по-малките градове, които ще са от капацитет от 1500-2000 места. Излишно е във всеки град да правим големи зали. Проблемът не е в построяването, а в поддръжката им. Трябва да си правим точно разчетите от какво имаме потребност."

"Зимният дворец е напълно достатъчен да се води тренировъчен процес в него. В следващия мандат ще намерим средства за по-малък ремонт. Зимният дворец ни трябва основно за шорттрек и фигурно пързаляне."

Министър Кралев коментира и темата за привличане на спонсори за състезателите:  "Винаги парите не стигат. Не съм съгласен, че не обръщаме достатъчно внимание на Станилия Стаменова и кану-каяка. Тя получава достатъчно пари от държавата. Направихме специална програма за кану-каяка. Няма нищо лошо в това състезателите да си търсят спонсори. Ние ги поощряваме."

„С базите на ЦСКА се случват добри неща. Още 2005 година трябваше да се случи това, когато спортното министерство придоби всички спортни бази. Така се дава възможност за по-добър мениджмънт, по-голяма гъвкавост за търсене на партньори. Всички имоти или ще преминат към дружеството „Академика”, или към Национална спортна база, включително теренът в местността Къро на „Четвърти километър”, отбеляза министърът на младежта и спорта. „Защо точно сега ли стана това? Защото сега му дойде времето. Да, това е начинът, по който да се разреши трайно проблемът с базите на ЦСКА. През последните години не знам колко собственици на ЦСКА се изредиха, но никой не беше забил един пирон... и две седалки не беше поставил."
 
Решението вече бе взето от Министерския съвет, но предстои да се впише в Търговския регистър и обнародва в "Държавен вестник". След това има и поне още месец процедури, преди да стане напълно официално. По тази причина партньорството с НСБ ще бъде сключено през март или април.