Бежанската криза с ново лице - непридружени деца

Свят

15-01-2017, 15:48

Снимка:

vbox7/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кораб с мигранти потъна край бреговете на Либия

Около 25 800 непълнолетни и малолетни деца, непридружени от родител или член от семейството са достигнали до бреговете на Италия само за 2016 г.

Кризата с мигрантите в Италия добива ново лице. Около 25 800 непълнолетни и малолетни деца, непридружени от родител или член от семейството са достигнали до бреговете на Италия само за 2016 г. алармират от UNICEF.

Бройката на непридружените деца-мигранти се е удвоила в сравнение с 2015 г, когато те са били 12 360, съобщава агенция ANSA. Това, че те пътуват сами, поставя живота им в риск. Голяма част от децата са момчета на възраст 15 - 17 години, но има тенденция сами да пътуват и по-малки момчета и момичета. Опасността за тях да станат жертви на сексуално малтретиране и експлоатация от страна на криминални организации е голяма.

В сравнение, непридружените деца са само 17 % от мигрантите прекосили Средиземно море и стигнали до Гърция.

Безпрецедентен е броят на непридружените непълнолетни, пресичащи морската граница на Италия, алармира Лусио Меландри, UNICEF. "Това показва, че в ръцете си имаме един изключително сериозен, нарастващ проблем. Освен преодоляването на факторите, които принуждават децата, да напускат домовете си сами, за да предпазим живота им, в Европа и по-специално в Италия ние трябва да развием цялостна система за защита и контрол".