ЕК потвърди, че България е изпълнила задълженията си за приемане на ПУРН и на Морската стратегия на страната

Политика

15-01-2017, 07:01

Снимка:

МОСВ

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

ПУРБ и ПУРН трябва да бъдат приети от МС до края на годината

Плановете за управление на риска от наводнения са нов инструмент не само за България, но и за Европа

След потвърждението от Европейската комисия, че са изпълнени произтичащите от европейското законодателство ангажиментите за приемане на актуализирани Планове за управление на речните басейни (ПУРБ), МОСВ получи същото потвърждение от Комисията и за още два типа стратегически документа. С приемането на първите Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН) и на Морската стратегия на България, беше елиминиран рискът от наказателна процедура срещу България.

Четирите ПУРН – за Дунавския, Черноморския, Източнобеломорския и Западнобеломорския район, както и Морската стратегия бяха приети от Министерския съвет на 28 декември 2016 г. С това бяха изпълнени и ангажиментите на МОСВ по предварителните условия на Европейската комисия, заложени в Споразумението за партньорство.

Плановете за управление на риска от наводнения са нов инструмент не само за България, но и за Европа. Те са изключително важни за намаляване на риска от наводнения и опазване на човешкото здраве и инфраструктурата, стопанска дейност, защита на околната среда и културно-историческото наследство, както и за подобряване на готовността на населението и администрацията.  При разработването им е изготвена предварителна оценка на риска от наводнения и са определени райони със значителен  потенциален риск, като са изготвени карти с различни сценарии на заливане при висока вълна и идентифицирани рисковите обекти. Изготвените карти са налични на интернет страниците на четирите Басейнови дирекции и могат да служат при вземане на решения за строителство, инвестиции,  застраховане на имуществото и др. Въз основа на този анализ с цел минимизиране на риска от наводнения и последиците от тях в ПУРН са предвидени мерки за предотвратяване, защита и подготовка, включително подобряване на прогнозите и системите за ранно предупреждение в определените райони с потенциален риск от наводнения.

Приетите ПУРН и програмите от мерки са публикувани на интернет страниците на Басейновите дирекции и на МОСВ http://www5.moew.government.bg/?page_id=24259

Морската стратегия и Програмата от мерки за постигане и поддържане на добро състояние на морската околна среда е другият стратегически документ. В нея са включени 6 национални и 17 трансгранични мерки за създаване на синхронизирани и представителни мрежи от морски защитени територии за България и Румъния, както и Планове за управлението им. Разработен е и Регионален план за действие по морските отпадъци в Черно море и общ план за ранно откриване и оценка на въздействието на неместни видове и др. Част от мерките са насочени към въвеждане на насърчителни механизми за използване на по-щадящи техники за риболов и добив на морска храна, мерки за регулиране на подводния шум и други.

Морската стратегия се разработва за първи път за страната, изготвена е в изпълнение на изискванията на Рамковата директива за Морската стратегия 2008/56/ЕС (РДМС). Насочена е към опазване на състоянието на морските води на България, които включват крайбрежните и  териториалните морски води и изключителната икономическа зона на страната. За крайбрежните морски води тя допълва Плана за управление на речните басейни на Черноморския район.