Министър Кралев връчи на Антъни Иванов наградата за Най-добър млад спортист за 2016 г.

В шестото издание на анкетата, организирана от специализирания сайт за детско-юношески спорт viasport.bg.

Министърът на младежта и спорта връчи на Антъни Иванов наградата на Най-добър млад спортист за 2016 г. в шестото издание на анкетата, организирана от специализирания сайт за детско-юношески спорт viasport.bg.

През изминалата година 17-годишният плувец спечели сребърен медал от Европейското първенство за младежи в Унгария на 200 м бътерфлай, участва на полуфинал в дебютното си Европейско първенство за мъже в Лондон, плува на Световното в малък басейн за мъже в Канада, където записа престижното 15-о място и направи десетки поправки на национални рекорди в различни дисциплини и възрасти.

„Пожелавам много здраве и много късмет на всички млади спортисти. Благодаря на организаторите от „Sмедия” и „Виаспорт”, че за шести пореден път отличават най-добрите млади спортисти на България, на които смятам, че всички сме длъжници. Те са не само бъдещи звезди на професионалния спорт, но и сега защитават с изключителен хъс и достойнство цветовете на България в своята възрастова група и аз им желая да свикнат да слушат българския химн. В десетката има много хора, които вече са с утвърдени имена в елитния спорт. Двама от тях - Даниел Асенов и Ангел Кодинов участваха и на Олимпийските игри в Рио де Жанейро и се представиха достойно. Антъни Иванов покри норматив Б за Игрите и малко не му достигна да плува в Рио, но аз съм сигурен, че ще има много сериозни успехи на следващата Олимпиада в Токио. Вярвам също, че Катрин Маноилова ще спечели квота за Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг”, заяви Красен Кралев.

Министърът допълни, че през последните две години е имал възможност да наблюдава развитието на много от младите ни спортисти и да добие впечатление не само за професионалните, но и за личностните им качества.

„Имаме много талантливи спортисти и аз виждам, че израства едно ново поколение. То носи друг дух и е много различно. Това са образовани, интелигентни и с великолепно поведение млади хора, които могат да представят България достойно във всяко едно отношение. Ние ще направим всичко възможно да се грижим за тях. През последните години насочихме усилията си основно към подкрепа на младите спортисти, защото за тях е много трудно, когато са между 19 и 23-годишни. Тази възраст е критична и в нея губим талантите си. За това трябва да сме наистина много внимателни, защото имаме невероятни състезатели. Просто трябва да успеем да ги съхраним, да ги мотивираме, да работим за тях, за да могат и те да ни радват”, каза още Кралев.

Министърът поздрави Българската федерация по бокс, която е с трима представители в класацията, Българската федерация по плуване, която е с двама и  Българската федерация по тенис, чийто отбор за момичета до 12 години стана Европейски шампион, с което пък заслужи титлата Отбор №1 на годината. Треньор №1 за 2016 г. стана наставникът на спечелилата два бронзови медала в шорттрека от Зимните младежки олимпийски игри в Лилехамер Катрин Маноилова – Асен Пандов.

Специална награда „Вдъхновяващ успех” получи отборът по водна топка за юноши младша възраст на „Локомотив Никола Нанов”, спечелил за първи път в историята на този спорт у нас трофея на силен турнир в Сърбия. Министърът специално поздрави представителите на този спорт и изтъкна, че е много важно да се акцентира върху колективните спортове, които са били загърбени преди години в името на печеленето на медали в такива с далеч по-малка конкуренция. Кралев благодари и на всички спонсори, които отделят средства за спорта.

Анкетата на сайта Viasport.bg за най-добър млад спортист на годината е за таланти до 19 г. В тазгодишната анкета участваха 56 представители на медии, които посочиха общо 51 състезатели от 27 вида спорт, както и 14 треньори, и 7 отбора.

 

 КЛАСИРАНЕ ЗА 2016 Г.

 1. Антъни Иванов (плуване)                               378

 2. Катрин Маноилова (шорттерк)                        341

 3. Ангел Кодинов (кану-каяк)                            246

 4. Даниел Асенов (бокс)                                    227

 5. Йордан Минчев (баскетбол)                           181

 6. Божидар Темелков (самбо)                            127

 7. Еми-Мари Тодорова (бокс)                             122

 8. Адриан Андреев (тенис)                                 119

 9. Иван Атанасов (бокс)                                    110

 10.Петър Божилов (плуване)                              98

 

ОТБОР НА ГОДИНАТА

 1. Национален отбор по тенис за момичета до 12 г.     424

 2. Юношески национален отбор по футбол до 19 г.      399

 3.Национален отбор по тенис за юноши до 16 г. 359

 

ТРЕНЬОР НА ГОДИНАТА

 1. Асен Пандов (шорттерк)                                316

 2. Ангел Стойков (футбол)                                 289

 3.Йордан Кънев и Крум Крумов (тенис)               272k