Десислава Танева:5-6 млн. лева са нужни за справяне с птичия грип

Регистрирани са 59 огнища

Между 5 и 6 милиона лева са нужни, за да се справи държавата с птичия грип и да обезщети фермерите. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните в оставка Десислава Танева пред Дарик радио. Тя припомни, че това е заболяване само на птиците и не е опасно за хората.

"Регистрирани са 59 огнища. От тях 4 са при диви патици, всички останали са при домашни птици. Птичият грип не застрашава хората и те трябва да бъдат напълно спокойни. Човек не може да се зарази, употребявайки пилешка храна.

"Парите са от българския държавен бюджет, но има европейско законодателство, че при такава епизолтия ЕС възстановява на страната направените разходи между 50 и 75%, при условие, че одобри мерките, които са взети", каза Танева.

Според Танева, наличието на голям сняг е само от полза за земеделските култури, тъй като това ще подпомогне на по-късен етап развитието на посевите.

Междувременно от БНР съобщиха, че поредно огнище на птичи грип е установено в Хасковска област. 25 хиляди патици ще бъдат унищожени в село Въгларово, съобщават от Областната дирекция по безопасност на храните.

През седмицата бяха регистрирани огнища в селата Малево, Манастир и Доситеево. Вече са унищожени 80 хиляди птици в птицеферма от Хасково.