Варим до 1000 литра ракия годишно без акциз и уведомление

Промените са наложени най-вече от желанието на многобройните български граждани, за които, ракията е традиционно българско питие

Старият режим за варене на ракия се враща, след като Парламентарната комисия по бюджет и финанси обсъди внесеното от ГЕРБ предложение за промени в Закона за акцизите. Отново лимитът от 500 става 1000 литра, и в този обем ракия може да се вари без акциз през цялата година. Това обясни за радио Фокус  зам.-председателят на Бюджетната комисия - Диана Йорданова.

Друга изключително важна промяна е отпадането на уведомителния режим през периода януари-юни, която към момента съществува. „Човек, ако реши да си вари ракия по това време на годината, трябваше да е пуснал уведомление в Агенция „Митници“ и да заяви това свое желание. С решението,  този уведомителен режим отпадна, което означава, че всеки, когато реши по всяко време на годината, може да вари ракия. И третата съществена част от промените, които гласувахме в Бюджетна комисия, е създаването на регистър в следствие на наредба, която ще се изготви в Министерството на икономиката, тъй като Министерството на икономиката ще създадат този регистър, в който всички производители, вносители, търговци на уреди и съоръжения, оборудване за т.нар. „казани за варене на ракия“, трябва да бъдат вписани. Това го правим с оглед на контрола от една страна, от друга страна е за безопасност на българските граждани. Така че когато се установи, че има несъответствие с уредите за производство на ракия или не е доказан източника, от който те са закупени, да може органите в лицето на Агенция „Митници“ и Министерството на икономиката да вземат съответните мерки.”- обясни Йорданова.

По думите й промените са наложени най-вече от желанието на многобройните български граждани, за които, ракията е традиционно българско питие. „Доста срещи сме правили, както със Сдружение „Българска ракия“, където са обединени по-големите собственици на такива казани, така и при срещите ни с отделни граждани в нашите избирателни райони. Оказа се, че това е една от основните теми, която се поставя. А ние, както знаете, винаги сме се обръщали към хората, и след като това е тяхното желание, мисля че е редно да го изпълним.” – допълни зам.-председателят на Бюджетната комисия в Парламента.

Тя уточни също, че в сряда (18 януари) законопроектът ще бъде внесен за гласуване на второ четене в пленарна зала, което означава, че от момента на обнародването му в Държавен вестник, те ще станат факт.