Кметове на гръцки острови искат помощ от ЕС заради бежанците

В лагерите са настанени много повече хора и ситуацията е критична

Кметовете на пет гръцки острова поискаха спешна намеса на Европейския съюз и изтегляне на голям брой от мигрантите от островите, предаде БНР. Голяма част от тях живеят в палатки при минусови температури и метър сняг. В лагерите са настанени много повече хора и ситуацията е критична, предупреждават за пореден път кметовете. Те обвиняват правителството за липса на стратегия, а ежедневно бежанците се увеличават. По данни на месната власт на островите пристигат нелегални мигранти, които нямат право на бежански статут. Министърът по миграция Янис Музалас вече месеци обещава изграждането на нови лагери.
Расте и напрежението сред жителите, които също искат изтегляне на мигрантите, за да не понасят загуби от следващия туристически сезон. Стотици мигранти и бежанци, настанени в лагера Диавата  до Солун, сами напуснаха, за да търсят място за престой при тежките зимни условия.

В училище в Солун родители започват протести срещу обучението на децата на мигрантите след случай на болно дете от хепатит. Властите се страхуват, че протестите ще се разпространят и на други места.