Президентът удостои с висши звания видни общественици и дейци

Плевнелиев: Огромна чест за мен е да наградя плеяда достойни българи, посветили живота си на изграждането на модерна, свободна, демократична и одухотворена България

Президентът Росен Плевнелиев удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката, културата и изкуството и изтъкнати обществени деятели

„Огромна чест за мен е да наградя плеяда достойни българи, посветили живота си на изграждането на модерна, свободна, демократична и одухотворена България“. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който връчи днес в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 висши държавни отличия на дейци на образованието, науката, културата и изкуството и удостои посмъртно изтъкнати български обществени деятели.

За своите заслуги в областта на конституционното правосъдие Станислав Димитров получи орден „Стара планина“ първа степен. Държавният глава подчерта, че и днес, когато е трудно и много хора поставят под въпрос Конституцията и конституционния ред в страната, винаги е отправял апел за спазването на Конституцията. „В не един труден момент именно тя ни помогна. Тя е здравата основа, на която стъпваме“, категоричен беше президентът.

Доцент Божанка Константинова и д-р Васил Стоянов бяха удостоени с ордени „Св. св. Кирил и Методий“ втора степен за приноса си в областта на образованието, културата, литературознанието и изкуството. Президентът припомни приноса на доцент Константинова като дългогодишен преподавател по българска литература, като ръководител на катедра и заместник-декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика. Основател е на специализираното издателство „Отечество“, в което завежда Редакция „Литературно наследство“. Автор и редактор е на повече от 400 книги и публикации.

Доктор Васил Стоянов е изявен представител на историческата българска общност в Молдова. От 1996 г. ръководи като директор Българския теоретичен лицей „Васил Левски“ в Кишинев. Развива активна обществена дейност и има ключов принос за образованието и духовната култура на подрастващото поколение на българската общност в Молдова. Има множество публикации в сферата на педагогиката и образованието. За своята дългогодишна професионална дейност е отличаван с редица награди от институции в България и Молдова.

За своите заслуги в областта на науката, културата и изкуството с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие беше удостоена проф. Нева Кръстева. Изявен музикален теоретик, преподавател по полифония и орган в Националната музикална академия „Професор Панчо Владигеров“, Нева Кръстева е професор по контрапункт и фуга от 1994 г. „На нея дължим първия клас по орган в Република България“, посочи президентът и открои  нейната активна концертна дейност като органист в страната и по света.

Държавният глава удостои посмъртно с ордени „Стара планина“ първа степен обществените и политически деятели Никола Петков и д-р Петър Дертлиев. Никола Петков получи отличието за своя принос в борбата против комунистическата диктатура и за изключителната си гражданска позиция и противопоставяне срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим, а д-р Петър Дертлиев - за големите си  заслуги в борбата за демокрация, свобода и социална справедливост, както и за установяване на гражданско общество в Република България.

„Никола Петков е убеден демократ, противопоставил се на две диктатури с цената на живота си“, подчерта президентът и отбеляза ярката политическа позиция на Никола Петков срещу всякакво сътрудничество с нацистка Германия през Втората световна война и впоследствие срещу налагането на комунистическия тоталитарен режим в България. „Висша форма на родолюбие е да отстояваш позициите си като убеден демократ, честно и почтено от най-високата трибуна – Народното събрание, висша форма на демократичност е да носиш отговорност за действията си. Той го направи съзнателно, с цената и на живота си. Българската демокрация има нужда и от такива жертви. Със сигурност тя е по-богата и силна, благодарение на лидери като него“, категоричен беше президентът Плевнелиев. Държавният глава цитира и думите на Никола Петков пред неговите мъчители: „Имам честта и щастието да последвам съдбата на своя баща и своя брат, да дам свободата си, ако е необходимо, да дам и живота си за българския народ“.

Президентът открои и огромния принос на д-р Петър Дертлиев в изграждането на модерна и демократична България след началото на демократичните промени през 1989 г. „Като студент в последната година в Техническия университет в София през 1989 г. следях всяка изява на д-р Дертлиев. Той беше моят кумир. Спомням си неговата мъдрост и неговите думи, но преди всичко неговите очи, излъчващи невероятно достолепие, доброта, визия, и демократичен дух. Д-р Дертлиев е един голям български демократ и аз се гордея да мога да го наградя посмъртно“, заяви президентът.

По време на церемонията беше удостоен посмъртно с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен и проф. Константин Кацаров – изтъкнат български учен юрист, адвокат, историк и патриот, основател на Фондация „Константин и Зиновия Кацарови“.  Автор е на десетки трудове, които го нареждат сред именитите български учени юристи. Избран е за член на редица авторитетни международни правни дружества и асоциации. Той е международно признат експерт по въпросите на индустриалната и интелектуалната собственост.

Проф. Нева Кръстева благодари от името на удостоените с висши държавни отличия. „Четирима от нас са живи, а трима - изключителни българи покойници, единият от тях убит. Когато си мислех какво обединява нас, хората от политиката, правото, литературата, историята, музиката, която по свой начин иска да хармонизира човека и обществото, си спомних за една строфа от Гьоте. Тя дава смисъла с ключовите думи: „умри и бъди“. „Ако не си го постигнал“, казва римуваният стих, „то ти си призрачен гост на тъмната земя“. Нека за миг да свържем понятието на Гьоте с тъмнината върху нашата земя, на която сме се противопоставяли през дългия си живот, и си пожелаем повече светлина“, заяви проф. Нева Кръстева.