НВУ „Васил Левски“ получи безусловна пълна акредитация от НАТО

Общество

13-01-2017, 16:25

Снимка:

Пресцентър МО

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

МВР с пресконференция за усвояването на евросредствата по охрана на границата

Успешната акредитация е стъпка към издигане на международния авторитет на Департамент „Чуждоезиково обучение“ (Foreign Languages Department) на Националния военен университет „Васил Левски

Департамент „Чуждоезиково обучение“ (Foreign Languages Department) на Националния военен университет „Васил Левски“ получи в края на 2016 г. сертификат на НАТО за безусловна пълна акредитация със срок от 6 години - до 29 ноември 2022 г. Успешната акредитация е стъпка към издигане на международния авторитет на департамента и дава възможност негови краткосрочни курсове да бъдат предлагани на държави от инициативата „Партньорство за мир“ и техни обучаеми да бъдат субсидирани от НАТО. Вече е планиран курс за обучение на преподаватели от сродни центрове, който ще бъде субсидиран от НАТО и ще се проведе през 2017 г.

Департамент „Чуждоезиково обучение“ разполага с отлична материална база. Компютърната техника във всички кабинети е обновена през август 2015 г. с помощта на програмата „Чуждестранна военна помощ“ (FMF) на правителството на САЩ. Учебната литература е придобита по същата програма и се обновява всяка година като департаментът разполага с повече от 18 000 единици. Това осигурява езиковата подготовка на над 200 обучаеми едновременно на различни нива, включително и на курсанти от Националния военен университет.

През тази година департамент „Чуждоезиково обучение“ предлага 16-седмични курсове по общ английски език за четири нива на владеене на езика; 4-седмични курсове за поддържане и развитие на езиковите умения по английски език, също за четири нива; курсове по специализиран военен английски език за обучение на участници в многонационални операции на НАТО, ЕС и ООН; курс за преподаватели по специализиран английски език от страни-членки и страни-партньори на НАТО, който е съвместен проект с Езиковия център Partner Language Training Center Europe (PLTCE) към Европейския център за изследвания в областта на сигурността „Джордж Маршал“ в гр. Гармиш Партенкирхен, Германия.

Представители на департамента са редовни участници в обучения в САЩ, Германия, Великобритания и Канада. Департаментът активно се включва в работата на Международното бюро за езикова координация и работи със сродни центрове по езиково обучение в Германия, Словения и Йордания.

 

Департамент „Чуждоезиково обучение“ на Националния военен университет „В. Левски“ е открит на 17 октомври 2007 г. като съвместен проект на Министерството на отбраната на Република България и правителството на САЩ. Това е структура, в която е съсредоточена голяма част от квалификационните курсове по английски език. В периода 2007 г.-2016 г. са обучени над 2600 военнослужещи и цивилни служители, както и повече от 50 чуждестранни обучаеми от Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, Грузия, Македония, Украйна, Франция и Хърватия.

През септември 2010 г. департаментът е обявен за Център на НАТО за обучение по Английски език по програмата „Партньорство за мир“, а през 2011 г. е включен в многонационалния проект по инициативата на НАТО „Интелигентна отбрана“ – Tier 1, Project 1.7 – “Individual Training and Education Program (ITEP)”, който подпомага образованието и индивидуалната подготовка за постигане на общите стандарти на НАТО.