Оланд иска възобновяване на преговорите за Сирия, под егидата на ООН

Свят

12-01-2017, 17:05

Снимка:

bbc.com/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Русия и Турция съгласуваха общ план за Сирия

Между силите на сирийското правителство и бунтовниците в страната на 30 декември започна примирие, като първа стъпка към преки преговори

Президентът на Франция, Франсоа Оланд заяви в четвъртък, че мирните преговори за Сирия трябва да бъдат възобновени колкото се може по-бързо под егидата на Организацията на обединените нации (ООН) и постави под въпрос плановете за подкрепени от Руската федерация дискусии по темата в Казахстан, съобщава агенция Ройтерс.

Между силите на сирийското правителство и бунтовниците в страната на 30 декември започна примирие, като първа стъпка към преки преговори, подкрепени от Турция и Русия. Тези преговори трябва да бъдат проведени в казахстанската столица Астана.

Датата на провеждането им и участниците в тях обаче засега остават неизвестни. „Преговорите трябва да бъдат възобновени колкото се може по-бързо“, заяви Оланд и добави: „Те трябва да бъдат проведени под егидата на ООН в рамките, договорени в Женева през 2012 г.“.

Френският президент, който е основен поддръжник на сирийската опозиция, коментира, че няма нужда да се излиза извън рамката за преговори. „Параметрите бяха определени, затова това, което трябва да бъде направено, е да бъдат поканени заинтересованите страни, всички страни, освен фундаменталистките и екстремистки групировки, и да се действа в рамката от Женева“.