Мая Манолова: Победата над арбитражите и монополите днес е историческа

Общество

12-01-2017, 15:18

Снимка:

ombudsman.bg

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Борисов: СБ завиши своите очаквания за икономическия ръст на България

Общественият защитник призова гражданите да хвърлят в коша съобщенията от частните съдилища

Народното събрание прие на второ четене промените, предложени от омбудсмана Мая Манолова в Гражданския процесуален кодекс, с които се изключват потребителските спорове от обхвата на арбитражните съдилища, както и падането на юрисконсултските възнаграждения с близо 6 пъти.
„Искам да благодаря на депутатите, че не се подлъгаха на корпоративния натиск, затова, че направиха едно добро за гражданите“, заяви тя на брифинг в парламента.
Омбудсманът специално благодари на членовете на правна комисия и лично на председателя й Данаил Кирилов, затова че са удържали на думата си и са направили всичко възможно законът да бъде факт. Общественият защитник подчерта, че приетите текстове повеляват незабавно прекратяване на всички висящи производства, защото тяхното разглеждане от частен арбитраж става недопустимо.
„Всички арбитражни дела, които са заведени до момента, които ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими. Те трябва да бъдат прекратени. Затова всяко ново съобщение – в кошчето“, категорична бе Манолова.
По думите й, това е „исторически успех за 11-годишната история на институцията омбудсман“, който определи като победа на гражданите срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища.