ГЕРБ: Мажоритарен избор в два тура и 240 едномандатни района (видео)

Управляващите внесоха в деловодството на НС предложение за поправки на Изборния кодекс

Мажоритарен избор в два тура и 240 едномандатни района - всички на територията на страната, предвиждат промени в Изборния кодекс, внесени днес в деловодството на парламента от ГЕРБ заедно с предварителна оценка на въздействието, изготвена от експерти на партията.

На балотаж ще се явяват двамата претенденти с най-висока подкрепа, а избран ще е този, който има по-голям брой действителни гласове, обясни пред журналисти председателят на правната комисия и един от авторите на проекта Данаил Кирилов.

Предложените поправки ще бъдат обсъдени утре на извънредно заседание на правната комисия, съобщиха от пресцентъра на формацията.

Българите в чужбина ще гласуват машинно, като ще имат право и на хартиен вариант, така както е разписано в сегашния закон. Предвижда се обаче гласовете на сънародниците ни, които дават вота си зад граница, да се отчитат в едномандатните райони по техния постоянен адрес у нас, разясни Кирилов.

Друго важно за българите в чужбина е режим на активна регистрация. Понастоящем, за да изразят готовност да гласуват в определена секция, българите зад граница попълват електронно заявление на сайта на ЦИК, сега се предвижда в едномесечен срок те да подадат същото това заявление, с абсолютно същото съдържание, като единствено посочват адреса си у нас, обясни Кирилов. Това щяло да подпомогне формирането на избирателен списък българи в чужбина, който съотнесен към избирателните списъци в страната в едномандатните райони, ще даде точна представа за местоположението, статута и желанието на сънародниците ни да гласуват в България или извън нея.

ГЕРБ възлага на президента определянето на едномандатните райони.