Министър Павлова: Всички главни пътни артерии са отворени

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова съобщи, че няма населени места без ток

Отворени са всички главни пътни артерии след усложнената зимна обстановка през изминалата нощ, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг в Агенция "Пътна инфраструктура". Заради бурния северен вятър и снегонавявания остава затворен за движение участъкът от АМ „Тракия“ от пътен възел „Зимница“ /в района на Ямбол/ до Бургас. В отсечката има снегонавявания от над метър и половина.

Нямаме спрени или изчакващи тежкотоварни превозни средства. Няма бедстващи или хора в критично състояние, както и тежки пътни инциденти. Обстановката е стабилна и се подобрява, каза министър Павлова. Тя подчерта, че екипите са в пълна мобилизация, тъй като през събота и неделя се очакват нови валежи и вятър.

Министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова съобщи, че няма населени места без ток. Аварийните екипа са отстранили всички аварии в електрическото захранване. Тя заяви, че заради прогнозираните по-ниски температури в следващите дни се очаква повишение на потреблението на електричество и посочи, че в понеделник е отбелязан рекорд в потреблението на електроенергия за последните 20 години от над 7 697 мегавата. За да се гарантира енергийната сигурност на страната министър Петкова съобщи, че до края на деня ще издаде заповед за временно ограничаване на износа на електрическа енергия от 1 ч. българско време на 13 януари. Ограничителният режим е с цел превенция и подобни действия се предприемат и от съседни на страната ни държави, подчерта министърът на енергетиката.