Музей на „Междузвездни войни“ за 1 милиард

Джордж Лукас се заема с гениалния проект позициониран в Лос Анжелис

Режисьорът Джордж Лукас е решил да открие музей на "Междузвездни войни" на стойност един милиард долара в Лос Анджелис, според Ройтерс.

Лукас планира да създаде изложбения център  Lucas Museum of Narrative Art в Чикаго. Но местните екозащитници смятат, че музеят може да увреди екологията в града, като например езерото Мичиган. 

В резултат на това през 2016 г. режисьорът се отказа от този план. Тогава в борбата за създаване на музея се присъедини кметът на Лос Анджелис Ерик Гарсети.

С финансирането ще бъде ангажиран самия режисьор. Посетителите ще могат да видят колекция от картини, илюстрации и дигитално изкуство от "Междузвездни войни".

В него ще се помещава личната колекция на Лукас, която включва произведения на изкуството и филмови принадлежности - от творби на Едгар Дега, Огюст Реноард и Норман Рокуел до оригинални комикси на Чарлз Шулц.

Освен това посетителите ще могат да видят оригинална маска на Дарт Вейдър и автентичен модел на "Хилядолетния сокол" - кораба на Хан Соло от “Междузвездни войни”.

През 2015 г. списание Atlantic определи музея като най-добрата идея на кинодееца след “Междузвездни войни” заради фокуса му върху повествованието като движеща сила в американското изкуство.

От своя страна, противниците на проекта го окачествиха като плод на суета, с който Лукас иска да осигури с пари място на филмите си в американската история на киното, пише ДПА.

Музеят ще се издигне в непосредствена близост до Университета на Южна Калифорния, където е учил Лукас.  Той ще има и много икономически предимства. Изграждането му ще отвори хиляди работни места в калифорнийския град, което ще вдигне още повече икономиката на Лос Анджелис.

Лос Анджелис е идеалното място за подобен музей според Лукас и неговите симпатизанти. Холивуд е мястото, където е снимана поредицата за "Междузвездни войни", а инициаторите на проекта предвиждат милиони хора годишно да посещават експозицията, като по този начин много бързо ще бъде възвърната сумата за неговото построяване.