Плевнелиев ще използа офис за извършване на обществена дейност

Правителството даде съгласието си да бъде учредено безсрочно право на безвъзмездно ползване от президента на офис за извършване на дейности

Правителството даде съгласието си да бъде учредено безсрочно право на безвъзмездно ползване от президента Росен Плевнелиев на офис за извършване на обществена дейност. Офисът от 192 кв. м се намира на столичния бул. „Цариградско шосе” №111ж. С решението се изпълнява ангажимент на държавата, предвиден в чл. 4 от Закона за някои права на лицата, които са били президенти на Република България.
Прието беше решение за намаляване на капитала на „Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация“ ЕАД чрез обезсилване на акции, съответстващи на стойността на правото на собственост върху недвижими имоти, за обявяването им за частна държавна собственост и безвъзмездното им прехвърляне на Столична община. Поземлените имоти, застроени с балнеолечебница, санаториум, склад и бивша конюшня, се намират в район „Овча купел” в София. Те не са нужни за осъществяване на дейността на лечебното заведение, в което правата на държавата се упражняват от министъра на здравеопазването. Сградите се нуждаят от значителни инвестиции и средства за поддръжката им, с каквито дружеството не разполага. С оглед функциите на болницата, основен приоритет е приходите й да се използват за осъществяване на лечебна дейност.
Съгласно решението на Столичния общински съвет, с което се дава съгласие за придобиване на имотите,те ще бъдат предоставени в управление на Регионалния исторически музей – София, в качеството му на партньор в проекти по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.
Безвъзмездно безсрочно право на строеж върху части от имоти – публична държавна собственост, беше учредено в полза на община Тутракан. Това ще позволи да се изгради довеждащ път до градската пречиствателна станция за отпадни води (ГПСОВ) и отвеждащ колектор от нея до точката на заустване в река Дунав. Дейностите са част от проекта за изграждане на ГПСОВ и доизграждане на канализационна мрежа на града и са включени във влезлия в сила подробен устройствен план – парцеларен план за територията.
С друго решение от публична в частна държавна собственост беше променен статутът на сграда, собственост на ДП „Пристанищна инфраструктура“, и беше дадено съгласие тя да бъде съборена. Едноетажната постройка е неизползваема и в лошо състояние. Намира се на територията на пристанищен терминал „Бургас Изток 1“. Промяната ще даде възможност за разчистване на терена и продължаване реализацията на проекта за изграждане на зона за обществен достъп на транспортен възел – морска гара, железопътна гара и автогара – Бургас. Целта е пристанищният терминал да се превърне в предпочитано инфраструктурно съоръжение и съвременен градски, интермодален и логистичен транспортен център.