Министър Павлова: Зимната обстановка се усложнява

Поради това се спира движението на камионите над 12 тона по републиканските пътища

Зимната обстановка се усложнява и поради това спираме движението на камионите над 12 тона по републиканските пътища. Без ограничение за тежкотоварния трафик е движението по автомагистралите „Марица“, „Струма“, „Люлин“, АМ „Тракия“ от София до пътен възел „Зимница“ и от София до Калотина, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“.

За всички превозни средства е спряно движението по АМ „Тракия“ в участъка от пътен възел „Зимница“ /в района на Ямбол/ до Бургас и по Подбалканския път I-6 от „Петолъчката“ до Бургас.

„Специално се обръщам към всички шофьори на тежкотоварни автомобили, превозвачи, транзитно преминаващи и вътрешни превози. Апелираме за спазване на ограниченията. Снегонавяванията са много сериозни; снеговалежът е много обилен, не спира и не позволява да бъде отворено движението. Днес на „Хемус“, в района на Витиня, имаше 6 завъртяни тира при изпреварване“, каза министър Павлова. Тя посочи, че най-критична е обстановката в Бургаска област. Заради силен вятър и навявания са затворени за движение за всички превозни средства третокласните пътища в областта. Само за леки коли са отворени за движение пътя Бургас - Малко Търново и Бургас - Царево и Бургас - Средец - Елхово.

Министър Павлова съобщи, че с оглед безопасността на шофьорите е възможно в следващите часове да се ограничава движението и за леките автомобили на територията на област Добрич, поради много силния ураганен вятър в региона.

За всички превозни средства са затворени проходите Ришки, Републиката, Обзорски, Троянски, Златишки и Върбишки.

На брифинга министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи, че в момента 32 населени места са без електрическо захранване. „До преди час и половина нямаше населени места без електрическо захранване, но след разразила се буря над община Бургас към настоящият момент има 32 населени места без електрозахранване“, съобщи министърът и посочи, че 75 екипа работят на място за отстряване на авариите.

Агенция „пътна инфраструктура“ и „Пътна полиция“ отново призовават шофьорите да проявят разбиране и да спазват налаганите ограничения и инструкциите на контролиращите органи и да не навлизат в участъците с ограничения.