30% е ледоходът по Дунав при Свищов

Животът

08-01-2017, 16:19

Снимка:

архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Фериботът Свищов – Зимнич не работи

30% е ледоходът по река Дунав при Свищов. Ферибот Свищов – Зимнич е преустановил работа. Това каза по Радио „Фокус“ – Велико Търново Никола Попов, управител на съоръжението.Той посочи също, че водите на реката са много ниски.м

„Съчетанието на ниски води и поледица е много опасно, защото наклоните към понтоните са големи и ако мостът, който свързва понтона с брега, не е сух, са възможни подхлъзвания“, допълни Попов. По думите му, освен това голяма част от пътните връзки към Свищов са затворени, а и турският трафик не може да влезе в България.

„В момента като цяло трафикът през река Дунав е ограничен. Усилията са насочени  към поддържане на сухопътните връзки“, допълни управителят на съоръжението.

Той каза, че движението по река Дунав също е преустановено. „При замръзване на реката е желателно всички плавателни съдове да се приберат във вътрешни ръкави и в устия на реки, защото един масов ледоход е опасен за корабите, които не са прибрани“, допълни Никола Попов. Той подчерта, че Фериботът ще е спрян до подобряване на метеорологичните условия, като изрази надежда да възобновят работата си в края на седмицата.