Министър Павлова: Няма затворени пътища и инциденти към момента

Общество

05-01-2017, 19:23

Снимка:

АПИ

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Машините обработват настилките в районите със снеговалеж

Постепенно снеговалежът обхваща цялата територия на Източна България, но към момента няма затворени пътища и инциденти, заяви министърътът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова на брифинг в Агенция „Пътна инфраструктура“. Навсякъде почистващата техника работи и настилките се обработват, тъй като се очаква падане на температурите.

Така че съгласно изискванията и нормите за зимно поддържане се извършват необходимите действия по подготовка, за да може пътищата да бъдат обработени и изчистени, особено в малките часове, каза министърът.

Министър Павлова подчерта, че към момента няма затворени пътища с изключение на малък участък от третокласния път над Рилския манастир, където в момента има най-силен снеговалеж. Очаква се валежите да продължат до утре следобед в 5 ч., което е доста сериозно времетраене, каза Павлова и подчерта, че техниката няма да спира да работи, въпреки че по нормативна уредба трябва да изчакаме снегът да спре и тогава да започне обработването на пътната мрежа. „Искаме в максимална степен да осигурим и да обезпечим нормално придвижване и да не затваряме пътищата. Затова продължаваме да обработваме, за да са проходими пътищата при зимни условия“, каза министър Павлова. Тя обясни, че ако се налага ще се предприема временно спиране на движението на тежкотоварните превозни средства, за да се почистят отсечките по-бързо и даде пример с участъка от АМ „Хемус“ при тунел „Витиня“, където има двупосочно движение. Към момента няма въведена забрана за тежкотоварните превозни средства, но очакваме може да има в по-късните часове на деня и на нощта съответно, когато се наложи. Същото важи и за третокласната пътна мрежа, подчерта министър Лиляна Павлова.

В брифинга участваха още председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Дончо Атанасов, началникът на отдел „Пътна полиция“ в ГДНП комисар Бойко Рановски и инж. Георги Златев - директор на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ в АПИ.

Инж. Дончо Атанасов обясни, че участъкът, който е затворен над Рилския манастир и Кирилова поляна е на близо 1900 м надморска височина. В района има два търговски обекта и служители на Пътно управление Кюстендил са се свързали с живеещите в тях. Хората са там целогодишно, имат шейни, храна и всичко, което им е необходимо, каза председателят на УС на АПИ.

Комисар Рановски съобщи, че днес в страната са станали два пътни инцидента, но те нямат пряко отношение към пътната обстановка.