Кризисен щаб ще заседава в следващите няколко дни

С понижаването на температурите рязко се повишава рискът от предизвикване на пожар в бита

Кризисен щаб, ръководен от министър Румяна Бъчварова, е сформиран и работи във връзка с очакваното влошаване на времето идните дни. В него участват представители на  МВР, Агенция „Пътна инфраструктура“, Министерството на транспорта, Министерството на енергетиката и Министерството на здравеопазването.

Основната задача е да се организира предварително работата на институциите за справяне с всички предизвикателства, които могат да бъдат предизвикани от усложнената метеорологична обстановка.
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова обяви, че щабът ще заседава в следващите няколко дни и периодично ще предоставя информация, която да бъде разпространявана сред населението. Тя обобщи, че е направен анализ на метеорологичната обстановка, заедно с експертите от БАН, и към момента са определени възможните рискови места и области.

По думите й, най-сериозно се очаква да бъдат засегнати областите в Северна България и най-големи трудности се очакват в Североизточна България. Има опасност от реално усложняване на обстановката и в някои области на Южна България, основно в Смолян и Пазарджик.

Тревожна статистика отчитат от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. Само за първите четири дни на 2017 година при пожари са загинали петима души, а други петима са пострадали. За 72 часа огнеборците в цялата страна са погасили 324 пожара, при които са спасени петима граждани.

В празничната вечер на 31 декември са възникнали над 40 пожарни инцидента, 35% от които в първия един час на новата година.
Според експертите на ГДПБЗН, рязко се повишава рискът от предизвикване на пожар в бита. Те препоръчват използването на отоплителните и нагревателните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики. Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали.

Преди да напуснем дома си е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди. Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи. От пожарната припомнят, че самотноживеещите и трудноподвижните хора, както и децата са най-рисковите групи при пожар в бита.