СГП разпитва Николай Ненчев днес

Според обвиненията на Прокуратурата случаят е особено тежък

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев ще се яви в Следствения отдел на Софийска градска прокуратура на бул. „Монтевидео“ 21 днес от 15.00 ч и на 6 януари 2017 г. от 10.30 ч. Призовките за явяването му бяха връчени ден преди новогодишните празници.

Припомняме, че Военно-окръжна прокуратура – София внесе в Софийския военен съд обвинителен акт срещу министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев и неговия служител Венислав Цанов за извършено от двамата в съучастие тежко длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 3 НК, информират от Прокуратурата. Обвинението е за престъпление, извършено от лица, заемащи отговорно служебно положение и довело до загуба за повече от четвърт милион лева.

Министър Николай Ненчев /в оставка/ е обвинен, че като действащ министър през периода 16 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. е склонил умишлено подчинения си директор на Дирекция „Инвестиции в отбраната” Венислав Цанов да не изпълни свои законови задължения по Закона за обществените поръчки и да осуети подписването на договор с участник, спечелил такава поръчка за изготвяне на военно облекло. Това неправомерно прекъсване на законовата процедура било направено с цел обществената поръчка да бъде спечелена от втория класиран - „Интендантско обслужване” ЕАД, защото така било обещано от самия министър пред ръководството и работниците на това дружество.

Според обвиненията на Прокуратурата случаят е особено тежък, поради проявената упоритост при извършването на деянието от министър и държавен служител с висок ранг и настъпването за вредни последици в особено големи размери за Министерство на отбраната.