Гл. комисар Николов: В Хитрино до последно можеше да има взрив

Действията на нашите момчета са повод за гордост

„В България подобна операция не е правена никога – с катастрофирали и течащи жп цистерни. В нея се включиха повече от 700 човека на терен”, коментира пред БТВ спасителната операция в с. Хитрино директорът на пожарната главен комисар Николай Николов.

„До последния ден можеше да има взрив. Газът е по-тежък от въздуха, не го виждаш, не го усещаш на миризма, една искра и го запалва”, посочи той. „Смърт, вижда се смърт. Страхотна бъркотия, хората пищят, отвсякъде гори”, описа първите си впечатления Николов. По думите му екипите на място веднага са взели правилното решение – пожарникарите са се разделили на две групи – едните спасяват хората, а другите – охлаждат цистерните.

Николов отрече обвиненията, че някои пожарникари са закъснели. Те са пристигнали в 6,02 ч. „Още първия ден казах, че не е вярно, че сме закъснели. Това е невъзможно да се случи в нашата система, тя е изключително стройна – всеки знае какво прави. Действията на нашите момчета са повод за гордост”, каза още той.

Николов нарече недобронамерени изказвания твърденията, че екипировката на пожарникарите е недостатъчна. „В момента екипировката на нашата служба е на най-високото си ниво, хората никога не са били по-добре екипирани”, подчерта той.