СГП обвини Трайчо Трайков в безстопанственост и щети в размер на 20 мл. лв.

На 28 декември 2016 г. Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Трайчо Трайков – бивш министър на енергетиката, икономиката и туризма на Република България

На 28 декември 2016 г. Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем Трайчо Трайков – бивш министър на енергетиката, икономиката и туризма на Република България за това, че в периода месец май 2011 г. - месец юни 2011 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – министър, в качеството си на орган, упражняващ правата на държавата, като акционер в капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД, и като принципал на „Държавна консолидационна компания" /ДКК/ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и от това са последвали значителни щети за „ДКК" ЕАД в размер на 20 829 200.00 лева.

Трайков дал съгласие продажбата на притежаваните от „ДКК" ЕАД 51 612 акции от капитала на „ЕВН България Електроразпределение" АД да се извърши от АПСК в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества, приета с Решение от 11.06.2003 г. на Министерски съвет и е одобрена с Решение на Народното събрание на 29.07.2003 г.

Съгласно тази стратегия е следвало да бъде осъществена печеливша продажба на остатъчния дял при повишаване показателите на дружеството и увеличаване на тяхната стойност. Деянието е умишлено, последвалата щета е в особено големи размери и случаят е особено тежък - престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. ал. З, вр. ал. 1 от НК.

Досъдебното производство на Софийска градска прокуратура е образувано на 17.04.2014 г. срещу управляващия и представляващ „Булброкърс” ЕАД за злоупотреба с доверие /чл. 217, ал. 4, вр. ал. 2 от НК/, както и срещу длъжностни лица от състава на МИЕТ, за умишлена безстопанственост /чл. 219, ал. 4, вр. ал. 1 от НК/.