АПИ са готови да работят в режим за предстоящите обилни снеговалежи

Общество

03-01-2017, 11:30

Снимка:

бнт, кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Над 900 машини обработват републиканските пътища в районите със снеговалеж

Важно е от страна на шофьорите да има отговорно отношение, така че да не се стига до сериозни инциденти

Във връзка с предупрежденията за обилни снеговалежи, от пътната агенция са готови да работят в режим колкото е необходимо, така че пътищата да бъдат почистени и да бъдат проходими при зимни условия. Важно е и от страна на шофьорите да има отговорно отношение, така че да не се стига до сериозни инциденти, допълни инж. Златев, шеф на АПИ за БНТ.

На въпрос дали ще се повтори сложната обстановка в последните дни на 2016 г. на магистрала "Тракия" между Карнобат и Айтос, инж. Златев каза, че там не просто валя, а имаше ураганен вятър. В рамките на 3 минути в разстояние на около 200 метра как се променя обстановката - от ясна видимост, от почистен път, до видимост 50 метра и видимост под 50 метра. Тогава вече има сериозни рискове както за пътуващите, така и за снегопочистващата техника. Това, че се очакват повсеместни валежи, ние имаме ангажирани над 3000 снегопочистващи машини за цялата страна. Плановете и организацията е направена така, че всяка една област и район да работи самостоятелно стига на да не се пречи на работата на снегорините, обясни Георги Златев.

Това, което се случи в участъка между Карнобат и Айтос бяха две пътно-транспортни произшествия с товарни автомобили, чието отстраняване от пътното платно отнема значително повече време. В рамките на 15 минути пред нашия автомобил се образува преспа с височина 50 см. Ако има един самонадеян шофьор, който пренебрегне забраната и който не се движи в колона, а предприеме изпреварване, неминуемо дали след първата или втората преспа той аварира. След което се спира работата на снегорините, а 15 минути са критични, коментира Георги Златев.