Обзор на 2016-а година за мъжкия национален отбор

Волейболистите ни спечелиха престижния международен приятелски турнир в Полша "Хуберт Вагнер"

През 2016-а година мъжкият национален отбор беше разделен на два състава. Първият тим участва в двубоите от Световната лига, а вторият под ръководството на треньора Мирослав Живков игра в Европейската лига. Целта на селекционера Пламен Константинов бе да се даде възможност за изява на възможно най-широк кръг от състезатели. Началото на сезона бе повече от обещаващо.
Волейболистите ни спечелиха престижния международен приятелски турнир в Полша “Хуберт Вагнер”. “Лъвовете” стигнаха до трофея след 3 поредни победи над домакина и настоящ световен шампион Полша, Сърбия и Белгия.
Освен с красивата купа националите се прибраха у нас и с 4 индивидуални награди. За най-добро либеро бе избран Владислав Иванов. Теодор Тодоров получи приза за най-добър център, а Георги Сеганов за най-добър разпределител. Топреализаторът на тима ни Цветан Соколов абсолютно заслужено взе наградата за MVP– Най-полезен играч.
След мемориала дойде време и за мачовете от Световната лига. За съжаление през тази година отборът ни нямаше двубои пред собствена публика. В първата седмица от надпреварата гостува в Калининград, където се изправи срещу домакина Русия, Полша и Сърбия.
Тимът ни загуби мачовете си, като единственият, в който не успя да спечели гейм бе срещу бъдещия носител на трофея Сърбия. През следващата седмица битките се пренесоха в Белград. Отборът отново игра силно в първите си две срещи, но отстъпи на домакина Сърбия и Иран с 1:3 гейма, а в последния си мач падна от Бразилия с 0:3.

Така родните волейболисти останаха без шансове за участие на финалите в Краков, но се нуждаеха от минимум една победа от турнира в Далас, за да запазят мястото си в първа дивизия на Световната лига. И играчите на Пламен Константинов я постигнаха срещу Австралия. Изключителен труден сблъсък, в който “трикольорите” се наложиха с 3:2 гейма. В останалите два двубоя съставът ни допусна поражения от домакина САЩ с 1:3 и Русия с 0:3. С това завърши участието на първия тим в Световната лига.

В същото време паралелно със срещите в най-комерсиалния турнир се провеждаше и еквивалента на надпреварата под егидата на ЦЕВ - Европейската лига. Вторият ни тим попадна в една група заедно с финалиста от последното издание Македония, Дания и Албания.
Именно Македония се оказа най-сериозния съперник на младите и талантливи “лъвове” на Мирослав Живков. Срещите от първата седмица на надпреварата се проведоха в зала “Конгресна” в Двореца на културата и спорта във Варна. Нашите момчета победиха Дания с 3:2 и Албания с 3:0, но в последния си двубой загубиха от югозападните ни съседи с 1:3.

Същият сценарий се повтори във втората седмица, на която домакин бе Скопие. Успех над Дания с 3:1, над Албания с 3:0 и поражение от домакина Македония с 1:3. Така тимът ни остана на второ място в групата и на 1/2-финал се изправи срещу първия от другата - Естония. Арена на заключителните сблъсъци между най-добрите 4 отново бе зала “Конгресна” в морската ни столица.
Играчите на Мирослав Живков бяха пределно амбицирани да се докажат в двубоя с опитните естонци и определено изиграха най-добрия си мач, но загубиха драматично с 2:3. Впоследствие Естония се справи на финала и с Македония с 3:0, за да вдигне за исторически първи път трофея, а “лъвовете” загубиха спора за бронзовите медали с 0:3.
Благодарение на шанса за изява, който получиха през 2016-а година, много от младите ни състезатели привклякоха вниманието на силни отбори от чужбина. По този начин Георги Сеганов, Розалин Пенчев, Бранимир Грозданов и Велизар Чернокожев заиграха в силното първенство на Италия. Добра новина за волейболния ни тим бе и завръщането в състава на Цветан Соколов, който пропусна цялата 2015-а заради контузия и операция на рамото.