Амбулантни търговци заформят нов битак във В. Търново в почивните дни

Животът

03-01-2017, 09:05

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Битакът във Велико Търново е възроден, според публикация на kmeta.bg. Тържището на знайни и незнайни стоки бе закрито и премахнато преди няколко години, но днес вече е преобразено и съществува „на колела”. Амбулантните търговци вече предлагат стоката си от багажниците на своите автомобилите. Така през почивните и празничните дни магазините в старопрестолния град вече имат сериозна конкуренция заради новия тип подвижни сергии.

Своеобразният мобилен битак работи едновременно на няколко места – търговците могат да бъдат забелязани в дворовете на училища, по кварталните паркинги и дори в междублоковите пространства. Автомобилите са отрупани с всякакви стоки, а всеки претендира, че неговата сергия е най-изгодна за нищо неподозиращия клиент.

От битака на колела великотърновци могат да си купят разнообразни хранителни и битови стоки. Продуктите се търгуват доста по-евтино от лицензираните търговски обекти. Цените са до 50% надолу. Контролните органи предупреждават, че гаранция за стоките няма.

Мобилните супермаркети „отварят” врати главно през почивните дни и най-вече в сутрешните часове на съботните дни. Търговците на колела използват, че контролът от здравните служби или е занижен, или липсва. Те продават перилни препарати, омекотители, маслини и зехтин, кори за баница, локуми и баклава. Оферти има също за ножове, домакински съдове и други битови пособия. Различни видове ядки и дори риба също са включени в списъка на артикулите. Търгува се и с автомобилни гуми втора употреба.

Продавачите внасят стоката си директно от Турция, Румъния и Гърция. Засега практиката се оказва успешна, споделят жителите на различни великотърновски квартали. Щом се появи кола с евтина стока, всичко се оказва изкупено до час-два. Подобни магазини на колела пристигат и от селата край Велико Търново. В тях обаче се продават мляко, плодове и зеленчуци.