Нова пирамидална постройка беше открита в Перу

Откритата ушну е на около 280 км северно от Лима, столицата на Перу

Новооткрита пирамидална постройка в централната част на Перу може да преобърне представите на изследователите за района и неговото значение в йерархията на инките.

След година проучване изследователите смятат, че структурата е "ушну". Ушну са пирамидални структури, за които се вярва, че са били използвани от древните владетели по време на важни церемонии и жертвоприношения за боговете. Те също може да са били използвани като обсерватория. Предстои още много да се научи за сградите.

Откритата ушну на около 280 км северно от Лима, столицата на Перу, може да означава, че районът е имал голяма важност за инките, съобщава БНР. Смятало се е, че мястото е естествен хълм, а не пирамида, тъй като е било покрито с гъста растителност.

Археологът Мигел Агилар, заяви, че са нужни още изследвания, за да се потвърди хипотезата, че постройката е била важна за цивилизацията на инките: "В момента се намираме на върха на пирамидата ушну. Трябва да се проведат още разкопки, за да докажем хипотезата на 100 процента. Намираме се в частта, където те са провеждали церемонии", заяви Агилар и добави: "Според това,  което видяхме, първото ниво, това би трябвало да е центърът на мястото. Ушну винаги е в центъра, защото играе важна роля, що се отнася до идеологическо господство и наблюдения на небето".

Други свидетелства за важността на мястото са керамични останки от културата рекуай и камъни, датиращи от 1000 години преди империята на инките да достигне това място. Според учените местните традиции са се слели с тези на инките и ушну може да е служил за център на столицата на провинцията.

Остана неясно обаче дали ушну е построена преди или след пристигането на инките.