Масово новогодишно ледено гмуркане в Холандия и Франция

За това 57-о новогодишно гмуркане общо 52 000 души са се гмурнали на 142 различни места в Холандия

Хиляди куражлии смело се хвърлиха днес в ледените води на Северно море край холандския бряг, а във Франция близо до пристанище Дюнкерк 500 маскирани плувци се гмурнаха, за да отбележат новата 2017 година, предаде Франс прес.

В Схевенинген близо до Хага, където се организира най-голямото новогодишно гмуркане в света, хиляди плувци с оранжеви плувни шапки (националния цвят на страната) скочиха точно по обяд срещу вълните, надавайки войнствени викове, след което побързаха да излязат от водата с температура 7 градуса по Целзий.

Младежи, маскирани като горили, банани или супергерои скачаха на място, за да се стоплят, докато в 11.53 часа местно време с гримаса на лицата трябваше да се съблекат по бански при температура на въздуха от 5 градуса, седем минути след което да направят големия скок. За това 57-о новогодишно гмуркане общо 52 000 души са се гмурнали на 142 различни места в Холандия, както и на 22 други места по света.

Във Франция едва 500 смелчаци посмяха да се преборят с ледените води на Северно море за традиционното "къпане на заскрежените откачалки" в северното френско градче Мало-ле-Бен близо до Дюнкерк. Към обяд облечените ексцентрично плувци изтичаха от плажа до водата пред погледа на още по-многобройна публика от около 1500 души, които се събраха там въпреки температурата от минус 1 градус по Целзий.

Повечето гмурци останаха десетина минути във водата с температура 10 градуса по Целзий. За мнозина от тях това къпане е "тренировка" за прочутия карнавал в Дюнкерк, един от най-големите във Франция, предаде БНТ.