Добра финансова година отчита община Стара Загора

Около 98,5 млн. лв. ще бъде бюджетът на общината за 2017 година

„Община Стара Загора приключва финансовата година в сравнително добро състояние. 2016-та беше много трудна година, защото резултатът от всички оперативни програми се осъществи реално в 2015 година. Но ще започнем 2017-та с добър старт“ – така главният финансист  Цанка Ганева обобщи финансовото състояние на община Стара Загора. Тя уточни, че не се предвижда повишение на такса „битови отпадъци“, но през следващите години предстои промяна на основата, върху която тя ще бъде изчислявана. Вчера се проведе и публичното обсъждане на проекта за бюджет на община Стара Загора за 2017 г.

Около 98,5 млн. лв. ще бъде бюджетът на общината за следващата година. Като сума той е почти равен на отделения за тази година, информира главният финансист на община Стара Загора Цанка Ганева. Между 3 и 4 млн. лв. ще бъде преходния остатък. 40 млн. лв. се очаква да бъдат събрани от местни данъци и такси. Над 40% от средствата в бюджета са за образование. Над 17 млн. лв. са заделените средства за инфраструктура, чистота и екология. Като по-голямата част са за дейностите по чистотата. 10,5 млн. лв. са средствата за поддържане на чистотата и дейностите по управление на отпадъците. През 2017 г. влиза в експлоатация и новото депо за отпадъци, чието обслужване ще струва над един милион лева на година, информира още Ганева. 

През 2017 г. са предвидени основни ремонти на детски градини, училища и физкултурни салони, улично осветление,на закритата лекоатлетическа писта, кметства и читалища по селата. Ще бъдат изградени системи за видеонаблюдение, детски площадки, нов гробищен парк в с. Богомилово,поливни системи и облагородяване на парк „ Бранителите на Стара Загора“. Заложено е и създаването на ОУП и ПУП за кв. „Бедечка“.

Източник:Радио Стара Загора