Да гледаме напред, а не с копнеж по минало величие, призова Плевнелиев

България днес е коренно различна

Посрещаме новата 2017 г., с надежда и тревога. С надежда за мир и по-добро бъдеще за децата ни. С тревога от извънредната нестабилност и рекорден брой кризи в Европа и по света.

Така започна новогодишното си слово президентът Росен Плевнелиев. 

"Светът изгуби своя баланс и ще отнеме време докато бъде установен нов, устойчив световен ред в един различен и многополюсен свят. Историята забърза своя ход. Историята се пише пред очите ни. Големият въпрос днес е кой пише историята - прогресивното човечество, символ на предприемачество, иновации и хуманизъм или ретроградни сили и популисти, въоръжени с идеологии и похвати от миналото", попита президентът.

Кой би предположил само преди три години, че граници в Европа ще се местят със сила? Кой би предположил преди две години, че вълна от бежанци и мигранти, търсещи спасение и по-добро бъдеще, ще залее Европа? Кой би предположил само преди година, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз?", попита Плевнелиев.

Той обърна внимание и на 10-та годишнина, която страната ни отбелязва тази година като член на Европейския съюз. Това е едно безспорно историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата "Да бъдем равни с другите Европейски народи".

По думите му, България днес е коренно различна

От тогава до сега, нашият брутен национален продукт се утрои. Парите за образование, за пенсии и социални политики, също са три пъти повече. Инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност, в екология и земеделие, в иновации и предприемачество, се умножиха многократно, изреди той.

Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите нe са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа.

Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад.

Копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение.

Нека Новата година донесе на всички българи, където и да са те по света здраве, мир, надежда и благоденствие, пожела той.

Това е последното новогодишно приветствие на Плевнелиев като президент.

Той припомни няколко от основните предизвикателства пред Европа тази година.