Започват целогодишни празненства под надслов "На Канада с любов“

Mрез 2017-та отбелязваj 150 години от създаването на Канадската конфедерация през 1867 г.

Канада посреща новата година с богата музикална програма и фойерверки в големите градове, съобщи БНР. Местните власти организират концерти на централните площади, където традиционно се провеждат и празнични зимни пързалки на открито. 
Тази година жителите и гостите на големите градове ще се насладят на специални събития и грандиозни фойерверки, които местните власти обещават да бъдат по-пищни от обикновено. С тях започват целогодишните празненства под надслов "На Канада с любов“, с които през 2017-та се отбелязва 150-тата годишнина от създаването на Канадската конфедерация през 1867 г.
В столицата Отава на площада пред кметството ще се проведе церемонията по запалване на огъня на специално проектирания за годишнината метален монумент във формата на кленово листо, който ще гори през цялата 2017 година. От площада пред кметството до сградата на парламента над 400 ученици и студенти ще изградят жива верига, по която ще си предадат запаления факел от монумента.
В Торонто на площад "Нейтън Филипс" в сърцето на града, където се намира и емблематичната централна зимна пързалка, известни местни групи ще изнесат концерт, както и ще има богата аниматорска програма. Паралелно на брега на езерото Онтарио се провежда ежегодното новогодишно парти на ледената пързалка в Харбърфронт Сентър, което ще продължи до 2 часа през нощта. Специално за децата клоновете на градската библиотека в града организират отбелязване на прехода към новата година в 12 часа на обяд.
В Монреал тържествата ще са концентрирани около Старото пристанище с огромна зимна пързалка, концерти на живо и фойерверки. Местните власти очакват да привлекат до 40 000 празнуващи, като официалната музикална програма ще продължи до 2 часа през нощта.
За втора поредна година с грандиозен спектакъл с фойерверки ще отбележи прехода към 2017-та и Ванкувър. Светлинното шоу ще се проведе на два етапа: в 21 часа вечерта с 5-минутна програма за семействата с малки деца и в полунощ с двойно по-дълга програма под музикален съпровод.