Стотици бедстваха цяла нощ край Бургас, затвориха пътищата към града

Колегите не са дооценили добре рисковете, коментира Бойко Борисов

Стотици автомобили бяха блокирани тази нощ край Бургас. Два товарни камиона аварираха още преди полунощ - единият на пътя между Карнобат и Айтос, а другият - на пътя между Айтос и Ветрен и направиха преминаването на други автомобили от там невъзможно.
Така стотици хора прекараха нощта на пътя да чакат отсечката да бъде изчистена. "Около 500 коли са, има и един автобус", обясни премиерът в оставка Бойко Борисов, който тази нощ свика кризисния щаб за защита на населението при бедствия и аварии.

Премиерът съобщи, че „ има достъп до всички граждани в колоната от закъсали автомобили на пътя Бургас-Айтос, а  за всички желаещи от тях са осигурени места за настаняване”. 

Заради бедствената ситуация властта реши да затвори пътищата към Бургас. „Това се отнася и за тези, които планират да минат по магистрала „Тракия”, както и за тези, които ще минат през двата прохода”, обясни вътрешният министър Румяна Бъчварова след извънредното заседание на кризисния щаб.

На практика блокирани остават, както магистрала „Тракия”, така и обходния маршрут през Петолъчката.

До кризистната ситуация се стигна и заради верижната катастрофа между повече от 20 автомобила на магистрала "Тракия", заради която на хората им се наложи да използват обходните маршрути, за да стигнат до Бургас. 

В малките часове на нощта премиерът призова хората, които са закъсали, за търпение, защото „такива метеорологични условия не са често срещано явление”. „Разбирам ги напълно, чух се с всички, които ми писаха във Facebook и си оставиха телефона.

 Смятам, че не са дооценили добре рисковете колегите и може би магистрала „Тракия” трябваше да бъде затворена изцяло днес, но до последно мислеха, че може да се минава през нея. Това ще го анализираме допълнително. До 14 часа забраняваме да се движат автомобили. И въпреки забраните за ТИР-ове, имаше отново неспазване на правилата”, написа премиерът във Facebook.

 “Всички екипи работят много активно, областните са на място. Полицаите вървят кола по кола и разпитват кой от какво има нужда. За съжаление верижните машини вървят бавно. Търпение, нека хората да стоят на топло, полагаме огромни усилия да пробием пътя и да могат да минат. Хиляди хора са включени в акцията. Надявам се до сутринта да сме готови. Два хотела сме осигурили в Бургас, автобуси също, за тези, които искат да ги закараме на безопасно място”, съобщи още той.