Сиймън: Знам защо Шиърър се отказа от националния

Имаше голям медиен натиск, посочва вратаря в автобиографията си

Един от най-великите вратари в историята на английския футбол - Дейвид Сиймън разкрива каква, според него, е конкретната причина бившият му съотборник в националния отбор на Англия - Алан Шиърър да постави точката в професионалната си кариера.

По темата има редица спекулации, вариращи между "недостатъчно добра форма", до "скандал" между нападателя и част от неговите последни наставници в кариерата.

Емблематичният номер едно посочва в автобиографията си "Safe Hands" като конкретна причина за оттеглянето на едно от най-големите имена в света на футбола... медийния натиск.

Ето какво пише Сиймън:

"Аз смятах, че съм един от тези, които отнасяха най-много критика за изявите си на терена. Не беше точно така, обаче.

Алан Шиърър трябваше да се справя с истинска вълна от неприязън, идваща от същите онези личности, които само няколко години по-рано го величаеха и казваха, че втори като него няма.


Натискът на печатните издания очевидно беше факторът, натежал значително за решението на Алан да приключи с националния отбор.

Спомням си го ясно. Това се случи точно след края на Евро 2000.

За моя най-голяма радост, Шиърър се справи по блестящ начин с критиците си и дори успя да извлече позитиви от целия този шум около себе си".

През по-голямата част от 90-те аз бях безспорният номер едно на вратата на Англия. Изведнъж, по време на Европейското първенство в Белгия и Холандия, вече не бях достатъчно добър

За самия него, Сиймън признава, че също е усещал, но не е разбирал защо медиите насочват целия си негативизъм именно към вратаря в един отбор.

"През по-голямата част от 90-те аз бях безспорният номер едно на вратата на Англия. Изведнъж, по време на Европейското първенство в Белгия и Холандия, вече не бях достатъчно добър.

Точно тогава направих и силен сезон с Арсенал, като финиширахме под номер 2 в Премиършип, а стигнахме и до европейски финал - този за Купата на УЕФА.


Помня, че точно преди старта на Евро 2000 играхме три контроли. Първата от тях беше срещу Бразилия. Завършихме наравно - 1:1, като попадението, което допуснах, в никакъв случай не беше "фатално".

На следващия ден обаче останах безкрайно изненадан да прочета, че изглежда аз съм виновен за равенството и за това, че Англия не триумфира на "Уембли". Бях свикнал с критиката, но това ми дойде в повече.

Най-лошото, в случая? Това, че и селекционерите на националния отбор бяха подложени на подобен "обстрел", като в рамките на съвсем кратък период от време бяха сменени трима специалисти. Смея да твърдя, че всеки един от тях имаше безспорните качества да води Англия.

Явно обаче пресата не беше на същото мнение", добавя Сиймън.

Легендата на английския футбол слага край на професионалната си кариера на 13.01.2004, след като поредна травма в рамото му не позволява той да продължи да се състезава.

За заслугите си към спорта той е удостоен с Орден на Британската империя през 1997-а година.

Дейвид Сиймън е трикратен шампион на Англия с Арсенал, играе на две световни и две европейски първенства, като е на втора позиция след Питър Шилтън, във вечната ранглиста на английските вратари с най-много мачове за представителния тим на страната - 75.