"Дамата с хермелина" на Леонардо стана собственост на Полша

От бюджета на страната са отпуснати 80 милиона долара

Министерството на културата и националното наследство на Полша се споразумя с фондацията на принц Чарториски за придобиване на ценна колекция, включваща известната картина "Дамата с хермелина" на художника Леонардо да Винчи, предадоха световните информационни агенции. Тържествената церемония се състоя в Кралския замък във Варшава.

Произведението е единственото на великия майстор, което се намира в Полша.

Преговорите с фондация "Чарториски" се водеха от 1991 г. Цената, която държавата е заплатила за колекцията, не се съобщава. Известно е само, че от бюджета на страната са отпуснати 80 милиона долара (150 милиона лева).

Колекцията включва графика на Рембранд, рисунки на Реноар, а също и безценни за полската история документи - около 250 000 библиотечни екземпляра (книги и ръкописи). Семейство Чарториски колекционира всички тези богатства в продължение на над 200 години.

Заместник-министърът на културата Ярослав Селин заяви, че това е "безценна колекция в истинския смисъл на думата".

Картината "Дамата с хермелина" е застрахована за сумата от 350 милиона долара (656 милиона лева).

Нарисувана е по поръчка на херцога на Милано. Тя представлява портрет на младата красавица Чечилия Галерани. През 1800 г. шедьовърът е купен от полския княз Адам Йежи Чарториски и е отнесен в Краков, където се съхранява в местния музей. Периодично "Дамата с хермелина" е излагана в различни части на света.