Барак Обама с безпрецедентни наказания за руски дипломати

Дипломатите са обвинени в участие в хакерска атака и повлияване на резултата от президентските избори в САЩ

Русия готви ответна реакция на наложените от Съединените щати нови санкции след като снощи американският президент Барак Обама обяви за персона нон грата 35 руски дипломати, съобщава CNN. Те разполагат със 72 часа да напуснат страната заедно със своите семейства. Изгонените дипломати са обвинени в участие в хакерска атака и повлияване на резултата от президентските избори в Съединените щати по-рано тази година.

Русия предприе злонамерена кибердейност предназначена да окаже въздействие върху нашите президентски избори. Всички техни пълномощия ще бъдат отнети. Те няма да имат защита тук, няма да имат дипломатически имунитет. Те са персона нон грата и трябва да напуснат държавата. Ще бъдат наложени санкции срещу девет юридически и физически лица, включително руското военното разузнаване и Федералната служба за сигурност, коментира Ерик Шулц, говорител на Белия дом.

Русия твърдо отрича участието си в подобна атака. Руската реакция, обаче няма да е особено приятна за Съединените щати, заяви говорител на Кремъл.

Санкциите са контрапродуктивни и ще навредят на усилията за възстановяване на двустранните отношения. Обама унизи американския народ с решението си, съобщиха служители на външното руско министерство.

Държавният департамент на Съединените щати обяви за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване" от руското посолство във Вашингтон и консулството в Сан Франциско.

Освен това два руски обекта за събиране на разузнавателна информация в щатите Ню Йорк и Мериленд ще бъдат затворени.

Избраният за президент, Доналд Тръмп също отговори на обвиненията към Русия в официално писмо, в което съобщава, че е време фокусът да мине върху по-важни проблеми..