Примирието в Сирия приключи

Нарушението е било извършено от страна на бунтовниците

По-малко от два часа след влизането в сила на прекратяването на огъня в Сирия, започнаха сблъсъци между бунтовниците и правителствените сили, предаде Ройтерс, като цитира сирийския Център за наблюдение на правата на човека. Нарушението е било извършено от страна на бунтовниците, които са превзели позиция на правителствените сили в провинция Хама, съобщава центърът.

Мохамед Рашид, говорител на бунтовническата групировка „Джаиш ан Наср“ пък обвини правителствените сили, че са нарушили споразумението, като са обстреляли районите на селата Атшан и Шейк в провинция Идлиб, която граничи с Хама. Споразумението за прекратяване на огъня влезе в сила точно в полунощ в района на столицата Дамаск, в Източна Гута и в областта Идлиб, контролирана в голямата си част от бунтовниците, съобщиха кореспондентите на Франс прес. Изключение бяха боевете в района на християнското градче Махарда в областта Хама.

Представител на базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права обясни сблъсъците със стремежа на малки бунтовнически групировки да саботират примирието, за да гарантират собственото си оцеляване. По-мощните формации на въоръжената опозиция засега се придържат към споразумението, в това число и бившият клон на „Ал Каида“ в страната - „Фатах ал Шам“, която има много бойци в Идлиб, предава БНР. Примирието не включва джихадистите от „Ислямска държава“ и кюрдите, които владеят големи части на Северна и Източна Сирия. Сирийското правителство обаче обяви, че то е добра основа за прекратяване на войната. В интервю за италиански телевизионен канал тази нощ президентът Башар Асад заяви, че шансовете за мир ще нараснат, ако новоизбраният президент Доналд Тръмп изпълни предизборните си заявки да се концентрира върху борбата с терористите и да подобри отношенията с Русия.