Раздават листовки на шофьори на камиони срещу проникване на мигранти в товарите им

Общество

29-12-2016, 13:31

Снимка:

Пресцентър МВР

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Българи арестувани в Гърция за трафик на мигранти

Гледат делата срещу 17 нелегални мигранти от Ирак

От началото на годината до момента 294 са случаите на чужденци, открити в товарни автомобили

Министерството на вътрешните работи и Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътища /АЕБТРИ/ представиха общ проект,  свързан с противодействие на незаконната миграция.

Идеята е с превантивна  цел да се разпространят указания за обезопасяване на товарните автомобили, ремаркета и полуремаркета  срещу проникване в тях на нелегални имигранти. Изготвените указания са практични. Надяваме се чрез разпространяването им сред водачите на автомобили да се намалят случаите на нелегално преминаване през границата на нарушители,  каза главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов при представяне на проекта в Министерство на вътрешните работи. Той уточни, че са изготвени  500 000 флаера - 400 000 от тях са на български и на английски език, а останалите 100 000 са на турски и на английски език.

Флаерите ще се разпространяват от служителите на Главна дирекция „Национална полиция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“. На листовките има съвсем практични указания за това на какво да обърнат внимават водачите, за да не се окаже, че в колите или в товарните отделения са проникнали без тяхно знание незаконни имигранти. По думите на главен комисар Георги Костов рискът може да бъде минимизиран, ако водачите са информирани и спазват предписанията, дадени в листовките. Той обясни, че първата среща с АЕБТРИ е направена на 28 септември. Хубаво е, че успяхме да стартираме самата инициатива в началото на месец декември“, допълни още Костов.
Заместник-директорът на ГДГП комисар Стоян Иванов съобщи, че от началото на годината до този момент, общият брой задържани граждани на трети страни, укрили се в товарни коли, и опитали да влязат у нас от Турция, са 294. В същото време, на изхода на страна ни, на границата с Румъния, са заловени 70 души. Тази съвместна инициатива според мен идва тъкмо навреме, тъй като практиката показва, че с влошаването на метеорологичните условия и затрудняването на пешеходните маршрути нараства вероятността от ограничаване на броя на опитите за нелегално преминаване на границата. Точно в такава категория – в товарни автомобили, защото товарният автомобил дава възможност за качване на голям брой деца, за разлика от леките автомобили, каза комисар Стоян Иванов.

Той припомни още, че откриването на нелегални мигранти в превозните средства е сериозен проблем и за самия водач, и за самата фирма, която го е наела, защото в такива случаи по закон се води разследване, което трябва да установи дали хората са проникнали без знанието на шофьора или става въпрос за каналджийство. От друга страна, риск има и за самите проникнали във возилото хора – не е един и два са случаите на открити задушени хора в товарните отделения.
Койчо Русев, член на Управителния съвет на АЕБТРИ и Председател на Управителния съвет на СОАТ, обяви, че първоначалният замисъл на проекта е бил да се напечатат листовки, които да се дадат на фирмите-превозвачи и те да ги раздават на водачите си, но после е преценено да бъде направен по-мащабен.