Бойко Борисов:87 милиона лева от бюджета на държавата отиват в Добрич

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Добрич Йордан Йорданов подписаха договора за изграждане на водния цикъл на града

Близо 87 милиона лева от бюджета на държавата отиват в Добрич за реализиране на проекта за водния цикъл на града, това заяви в Добрич премиерът в оставка Бойко Борисов. Той присъства на церемонията по подписване на договор за безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

Пред погледа на премиера в оставка Бойко Борисов подписи положиха министърът на МОСВ Ивелина Василева и кметът на Добрич Йордан Йорданов. Общата стойност на проекта  114 милиона  900 хиляди лева.

Ивелина Василева посочи, че модернизацията на водоснабдителната, на част от канализационната мрежа и разширяването и реконструкцията на пречиствателната станция е най-мащабният проект в историята на общината. Министърът коментира, че Добрич води черната статистика у нас с 86 на сто загуби на вода. По думите й азбестово-циментовите тръби в мрежата са полагани през 50-те и 70-те години на миналия век, поради което често възникват аварии и водата бива спирана.

Съвсем скоро авансът за финансиране ще бъде преведен и по думите на премиера в оставка с тези средства може да бъдат започнати дейностите по изграждане на Пречиствателната станция в село Врачанци.

В рамките на този проект ще бъде напълно ремонтирана част от булевард „Добруджа“ от входа на Добрич при квартал „Рилци“ до кръстовището с булевард „Добричка епопея“. Към момента по думите на Бойко Борисов това е път от кръпки. След приключване на дейностите по проекта за водния цикъл ще е напълно обновен булевардът в тази му част.

Премиерът  Борисов коментира положението с водоснабдяването в Добрич, като нагледно  демонстрира как от примерно една чаша, пълна с вода, за която гражданите са платили, реално те ползват само 17% от съдържанието. Всичко останало отива в земята, реките и морето като загуба. Ето защо още в предходни години държавата ясно е осъзнавала необходимостта от осъществяването на този проект и е обещала подкрепа на Общината за реализирането му. Борисов коментира и фактът, че българите постоянно се оплакват, че са болна нация в буквалния смисъл на думата. И това е така по думите му, защото са липсвали ефективно работещи пречиствателни станции в страната – причина всички мръсотии да се оттичат в почвата и водните басейни, а от там да навлизат и в човешкото тяло, причинявайки болести. Сега картината се променя, благодарение на подкрепата на държавата. Средствата, събрани от контрабанда, се разпределят за реализирането на проекти, като този в Добрич.