Митов за Русия, НАТО и Радев

От заявките на новия президент става ясно, че отношенията ни с Москва ще се променят, обясни външният министър

"Новият президент трябва да работи и не става въпрос само за отношенията с Русия. Става въпрос за възстановяване на някакво руско влияние върху страни не само от НАТО и България е сред тях. Има много организации, които са роби на руските банки". Това каза външният министър Даниел Митов в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

"Големият проблем е говоренето в стил, че някой е слуга на друг. Това се говори в цяла Европа, което предизвиква истерия. Трябва да защитаваме интересите си. Русия има свой интерес, но той не е България", обясни той.
  "От заявките на Румен Радев става ясно, че отношенията ни с Русия ще се променят. Ние пазим българския си интерес. Посочете ми едно място, където не сме го запазили? БСП насажда такова мнение у хората. Вече повече от 15 години имаме тежък търговски дисбаланс. Българската икономика е една от малко пострадалите от европейски санкции", добави външният министър.
  "Идеята, че България може да бъде извадена в един момент от НАТО е проблемна. Чуваме го от тук – от там. НАТО е най-големия гарант за българската национална сигурност. Това е най-големия военно политически съюз съществувал някога", каза в заключение Митов.