Петър Москов временно отмени търг за лекарства за 145 болници

Политика

28-12-2016, 18:31

Снимка:

facebook

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Москов: Странна е позицията на ДСБ за тази седмица

ДСБ изключи Петър Москов

Здравното министерство с анализ за остойностяването на клиничните пътеки

Министерството на здравеопазването ще представи през януари анализ за остойностяването на медицинските дейности в болниците, от който ще стане ясно колко реално струва лечението на отделните диагнози в различните лечебни заведения. Това съобщи здравният министър в оставка Петър Москов в сутрешния блок на БНТ. Той обясни, че цената на медицинските дейности за едно заболяване ще е различна за отделните категории болници.

Не повече от 30% от сегашната стойност на клиничните пътеки е реално нужен и задължителен разход за лечение, коментира той.
"Трябва да се раздели реалната стойност на вашето лечение за определена патология - средна за определен вид болница. Защото за една голяма болница като военна болница или "Света Анна" с поддръжка на персонал с тежка апаратура с кръвна банка това струва едно, в една по-малка болница това струва друго", заяви здравният министър в оставка.

Това, което трябва да бъде договаряно според Москов е възнаграждението на работещите в болниците.

"Те трябва да бъдат разделени едно от друго до момента, в който възнаграждението на работещия лекар, сестра, санитар е функция от стойността на лечението ви нещата ще продължат да се движат в една грозна посока и тук съм абсолютно съгласен, че нито лекарския съюз, нито касата има отношение към това да договаря цена на лекарство", коментира Петър Москов.

Здравният министър в оставка каза, че тази година за първи път в страната няма недостиг на направления по острите случаи. А националната здравна карта също беше тема на разговор.

Заради количествените фактори страда качеството, обобщи здравният министър в оставка, визирайки, че болниците печелят от повечето пациенти по клинични пътеки.
Стойността на поръчката е един милиард и 33 милиона лева. Петър Москов уведоми с писмо участващите в поръчката фирми и болници. Причина за отмяната е, че в последния възможен срок за обжалване - 27 декември, е внесена жалба в КЗК за спиране на търга от една от големите компании за търговия на едро с лекарства. И друго решение, свързано с лекарствата. Няма да има таван върху доплащането за лекарства от страна на пациента. Това реши правителството.

Наредбата, която щеше да влезе в сила от 2017 година, трябваше да въведе доплащане на лекарствата от страна на пациентите на не повече от 60 процента от най-ниската цена в групата лекарства. Анализът на правителството, обаче, показа че тази мярка ще доведе до отлив на лекарства от пазара, тъй като много от съществуващите медикаменти няма да могат да отговорят на тези изисквания.