Президентът на Румъния отказа да назначи Севил Шайдех за министър-председател

Ако беше одобрена тя щеше да бъде първата жена-премиер в страната и то от турското малцинство

Държавният глава на Румъния Клаус Йоханис отказа да одобри кандидатурата на Севил Шайдех за поста  министър-председател на страната.  

"Прецених внимателно аргументите за и против и реших да не приема това предложение", заявява държавният глава.

На проведените на 11 декември предсрочни парламентарни избори най-много гласове отново събра Социалдемократическата партия, срещу която бяха гражданските протести в страната миналата година. Лидерът на партията Ливиу Драгня няма право да се кандидатира за премиер заради обвинения в корупция и условна присъда за изборни злоупотреби.

От партията, заедно с коалиционните им партньори от АЛДЕ (Алианс на либералите и демократите) предлагат за поста бившата министърка на регионалното развитие Севил Шайдех. Тя е от турско-татарското малцинство в страната, съобщават румънските медии и е омъжена е за сириец.

Журналистическо разследване  на сайта "РАЙЗ проджект" твърди, че съпругът й е поддръжник на сирийския президент Башар Асад. Ако беше одобрена щеше да бъде първата жена-премиер в страната и то от турското малцинство. При издигането на кандидатурата й лидерът на социалдемократите заяви, че това ще е единственото предложение и когато тя се „умори” може да я замести, съобщават румънските медии.

Президентът Клаус Йоханис отхвърли кандидатурата без да посочва мотиви и поиска ново предложение за поста.

Ако отново не го одобри, парламентът трябва да бъде разпуснат и да се насрочат нови избори.