Газът поскъпва с 4,65%, цената на парното не се пипа

Председателят на КЕВР обяви, че за 2016 г. "Булгаргаз" има надвзет приход от 40 млн. лв., с който ще компенсира загубата

Газът поскъпва с 4,65%, цената на парното не се пипа. С новите цени на газа от 1 януари "Булгаргаз" ще продава горивото по-евтино отколкото го купува. Това каза по време на откритото заседание в КЕВР, на което се обсъждаше колко да струва природния газ за първото тримесечие на 2017 г., Иван Иванов, шеф на дирекция "Лицензионни дейности" в "Булгаргаз". Той изчисли, че държавната компания ще е на червено с 24 млн. лв. от разликата между купуването и продаването. Допусна още 10 млн. лв. загуба, ако курсът на лева към долара се запази на сегашното ниво от 1,87 лв. за долар. Не са включени в цената и 2,7 млн. лв., които са разходи, направени за добавката "задължения към обществото".

Комисията предвижда цената на природния газ да се увеличи с 4,65% от 1 януари, а "Булгаргаз" поиска поскъпване с 13,53%, или цена от 302,99 лв. на 1000 куб. м. Председателят на КЕВР контрира, че за 2016 г. "Булгаргаз" има надвзет приход от 40 млн. лв. По-малкото увеличение на цената ще прибере от този приход към 22 млн. лв., изчисли той. Директорът на "Овергаз Мрежи" Светослав Иванов попита дали в цената на газа да бъдат одобрени разходите на "Булгаргаз" по делото, което ЕС води срещу БЕХ за газовия сектор.

Екпертите, които са готвили доклада заявиха, че става дума за командировки до Брюксел и до централата на "Газпром Експорт" в Санкт Петербург. А председателят на КЕВР каза след заседанието, че това са разходи, които са под 0,01% и допусна, че могат да бъдат извадени от цената.

От столичната топлофикация поискаха или да се увеличи цената на парното, или да няма поскъпване на газа. Зам.-директорът на "Топлофикация-София" Васил Тренев заяви, че запазване на цената на топлинната енергия ще ощети дружеството и то няма да може да покрива задълженията си към "Булгаргаз". След заседанието той каза пред журналисти, че при 5% увеличение на цената на газа, парното би трябвало да поскъпне с 2-3%. Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче бе категоричен, че няма да се позволи в зимния сезон да има промяна в цената на парното.

КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на природния газ от 1 януари на закрито заседание на 30 декември.