Елена Поптодорова: Не съм канена за служебен премиер

Политика

26-12-2016, 11:14

Снимка:

btv.bg/кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Елена Поптодорова: Няма да е лесно да сe намери служебен премиер

Поптодорова подкрепи решението на президента Росен Плевнелиев да не излъчва служебен кабинет по празниците

„Атентатът в Берлин сложи много тежък отпечатък и усещане за тревожност, което е извън границите ни”, каза бившият ни посланик в САЩ Елена Поптодорова в предаването „Тази сутрин” по БТВ.

„Все още живеем в по-защитено пространство. Предупрежденията ги има, те са свързани с групи население, с предистория. България не е пряко фокусирана, пряко посочена като място на терористична заплаха, но това не значи, че е обетован кът от Европа. Това е тенденция, която сега започва и ще става все по-тежко в обозримото бъдеще”, смята Поптодорова.

Според нея белезите на атентата в Берлин и убийството на руския посланик в Анкара са сходни.
Елена Поптодорова не е канена за служебен премиер. Според доскорошната ни посланичка в САЩ "толкова динамично върви развитието от една фаза в друга, че дори не се стига до имена". Когато заговорим за имена, значи вече сме в процеса на фактическото формиране на кабинет, обясни Поптодорова.

Тя отказа да отговори дали би приела участие в такова правителство, излъчено от избрания за президент Румен Радев след 22 януари. Кризата е във възприятието - решим ли да го мислим като криза, то е такава, решим ли да го мислим като следване на инстуционално действие, не е криза. 11 години прекарах в обувките на хората, които са днес в парламента, и винаги съм изпитвала притеснение, когато процедурата надделее над полититиката. Тя е направена да служи на политическите решения, аз съм за разумното - така Елена Поптодорова подкрепи решението на презизента Росен Плевнелиев да не излъчва служебен кабинет по празниците. Съдебната част в новата българска конституция, под която стои и моят подпис, остана почти непокътната спрямо преди 1989 г. Но вече сме пробвали кое не работи и кое работи, така че няма нищо укоримо в това тя да се промени. Да не е издълбана на камък, насърчи Поптодорова по-сериозни промени в конституцията.

Тя коментира предстоящата смяна на президеннтите и в САЩ. За първи път Америка се въздържа, а не блокира резолюция в ООН срещу Израел. Трябва да се очакват предсказуеми действия по отношение на Иран и на Близкия Изток от страна на Тръмп, прогнозира дипломатката. Знам какво е сдържано отношение, когато 14 члена на СС на ООН са я подкрепили. Тази резолюция усложнява отношениата. Не бе прав Тръмп да има публична реакци в туитър преди встъпвнането си в длъжност и да упражнява натинск по този начин върху действашия президент Обама, но беше прав в заключението си - че такава резолюция само усложнява процеса, коментира Поптодорова.