Папа Франциск: Да не превръщаме Коледа в "заложник" на материализма

Станали сме безразлични към околните, превърнали сме Коледа в празник на материалното, а сме забравили Бог

Призив да не забравяме децата, които страдат и да не превръщаме Коледа в "заложник" на материализма, отправи Папа Франциск по време на традиционната среднощна рождествена меса. Младежи от цял свят бяха специални гости на Светия отец в базиликата Свети Петър.Бог е в онези, които са най-крехки - като децата. С това послание Папа Франциск приветства присъстващите на месата във Ватикана.

Папа Франциск се обърна към всички вярващи: Нека откликнем на призива на децата, които днес не спят в люлките си и не усещат ласката на майчината и бащината любов. Които се крият от бомбите, по тротоарите на някой голям град, на дъното на претъпкана с мигранти лодка. На тези, които плачат, защото няма кой да засити глада им. На децата, които не държат в ръка играчки, а оръжия.

Станали сме безразлични към околните, превърнали сме Коледа в празник на материалното, а сме забравили Бог, каза още папата.

По традиция статуята на Младенеца беше пренесена от храма до яслите в огромната възстановка на сцената на Рождество. Фигурата беше носена от жандармеристи и пожарникари, участвали в спасителните операции по време на разрушителните земетресения в Централна Италия.

В 10:00 Папа Франциск ще направи традиционното коледно послание на "Урби ет орби" - "Към града и света".