Традицията повелява да сложим Коледна погача на трапезата днес

В навечерието на един от най-светлите празници, Ви предлагаме лесна и бърза рецепта за Коледна погача.

Коледната трапеза трябва да е пищна и да има различни видове салати, предястия и десерти. Не се спазва задължителен брой на ястията, както се прави на Бъдни вечер.

По традиция питката за Коледа се разчупва от най-възрастния човек в къщата. Смята се, че той играе ролята на своеобразен мост към предците ни.

На други места в България пък, питката се захваща от стопанина и стопанката, вдига се над главите и се изрича "Еййй толкова да е високо житото" и се разчупва. Останалите в семейството отговаряли "Амин! Дай Боже".

Първото парче от питката се отделя за Богородица, второто парче за къщата, а останалата част от питата се раздава на семейството - разчупването и раздаването се прави от дясно наляво - посоката на живота в разбиранията на българина. Разбира се, на който се падне парата е отредено и най-голямото щастие през следващата година.

Ето предложението ни за вкусна коледна погача със сусам.
Продукти
1 кг брашно, ½ опак. мая, 150 мл. Вода, 1 с.л. сол, 2 с.л. захар, 3 с.л. олио, 50 мл.олио, 400 мл. вода, 2 жълтъка, 2 с.л. сусам.
Начин на приготвяне
Маята (1/2 опак.) се накисва в малко количество вода (150 мл.) и се оставя да се разтвори. През това време брашното (1 кг) се пресява два пъти и се поставя в голяма тава. В него се оформя кладенче и в него се изсипват солта (1 с.л.), захарта (2 с.л.) и олиото (3 с.л.). Накрая се добавят маята и водата (400 мл.) на стайна температура, като водата се добавя на порции. От продуктите се омесва тесто, като месенето трае продължително, докато в тестото се образуват мехури. Според традицията тестото трябва да се удари 100 пъти в кухненския плот, за да стане истински вкусна погачата. След това тестото се оставя на топло да втаса. То е втасало успешно, щом удвои обема си. В случай, че в кухнята не е достатъчно топло, може да се използва фурната, като тя се включва на 100 градуса. Тестото престоява около 15 минути в нея, след което се изважда и разделя на три равни части. Те се разточват на кръгли кори с еднакъв диаметър, които се намазват обилно с олио (50 мл.) и се поставят една върху друга. Навиват се на руло и рулото се нарязва на 12 равни триъгълника, които се поставят в намазана с олио тавичка. Поставят се по диагонал един на друг и на равномерно разстояние. Тавата отново се оставя на топло да втаса за около 15 минути или докато удвои обема си. След това погачата се намазва отгоре с разбити жълтъци (2 бр) и се поръсва със сусам (2 с.л.). Поставя във фурна с температура 180 градуса да се пече. Готова е след около час. След това се изважда и се завива с кърпа, за да остане мека и вкусна.
Време на приготвяне 120 минути