Т. Дончев: Няма да се откажем от всичко онова, което е карало хората да ни подкрепят

Твърдо стоим зад мажоритарната система, защото народът се произнесе ясно

Президентът Росен Плевнелиев имаше искреното желание да сформира кабинет. Ние не сме бавили топката, защото ако имахме такова желание, да седим на власт, нямаше да подаваме оставка. Това каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в ефира на БНТ.
Въвеждането на мажоритарната система е трудно нещо. Това не зависи само от днес. ГЕРБ ще направи опит след Нова година да бъде приета тази система, но не знам какво мнозинство ще се събере. Твърдо стоим зад мажоритарната система, защото народът се произнесе ясно. В момента процедурата е задъхана и хоризонтите са къси.

ГЕРБ няма да се откаже от всичко онова, което е карало хората да ни подкрепят. Упрекът, че правителството пуска някакви обществени поръчки с користни цели е безпочвен. Времето за изпълнение на една обществена поръчка отнема най-малко 3 месеца. Дори и сега да бъде обявена обществена поръчка, договорите ще бъдат подписвани от служебния кабинет или от следващото нормално правителство. Не мисля, че идва залез за ГЕРБ. Дори и да има червена светлина при залеза, след това винаги има изгрев.

Скептичен съм, че има червена вълна. Обществото иска повече от всички нас. Политиците имат проблем с разбирането на исканията на хората. Желанието за промяна е много по-различно от традиционната опозиция и дясното и лявото, категоричен беше Дончев.