Традицията повелява да сложим Бъднивечерска погача на трапезата днес

Общество

23-12-2016, 17:15

Снимка:

кадър/Ева Минчева

Автор:

Ева Минчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Посрещаме Бъдни вечер!

Какво време ни очаква на Бъдни вечер и Коледа?

Ако още не сте готови с погачата за Бъдни вечер - ето една идея и от нас за бърз и вкусен резултат

Трапезата на Бъдни вечер се слага на земята върху слама. Централно място на Бъднивечерската трапеза заема хлябът, замесен с брашно, пресято през три сита и "мълчана вода" (налята от мома или млада булка в пълно мълчание).

Около него стопанката нарежда седем или девет блюда. Най-възрастният мъж прекадява с тамян. Кади най-напред трапезата, всички помещения в дома и стопанските постройки на двора. Същият мъж разчупва обредния хляб и дава по парче на всекиго.

Вечерята започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето избягват да стават, за да лежат квачките върху яйцата и измътят пилетата. След вечеря децата се търкалят върху сламата само в една посока, за да натежат житните класове от зърно и да полегнат на една страна. Трапезата не се прибира. Вярва се, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.

Ето един бърз и лесен начин за приготвяне на Бъднивечерска погача

Продукти 

2 с.л.оцет,  1 ч.л сол, 1 с.л захар, 1 ч.л сода бикарбонат, 1 пак. Бакпулвер, 3 с.л олио,  1 щипка червен пипер, 1 ч.л шарена сол, 600 гр брашно тип 500, 300 мл вода.

1.Пресява се брашното, заедно със солта и бакпулвера. В чашка се смесват оцета, содата и захарта. Разбърква се и се налива водата.

2.Прави се кладенче в брашното, добавя се олиото и по малко от водата, в която са разтворени оцета, содата и захарта.

3.Замесва се тестото. Меси се около 10 минути до меко, лепкаво тесто. Оставя се да почине (лично аз обаче, преди това го удрям в масата до 50 пъти) и се оформя питка по желание.

4.Пече се в предварително загрята на 200 С фурна около 40-50 минути.

5.Изважда се и се залива с тънка струйка растителна мазнина. Поръсва се с шарена сол и червен пипер. Задушава се с кърпа.

6.Ако питата е за Бъдни вечер, от тестото се отделя малко топче, от което се прави подходяща украса – кръст, плодове, животни и др. И се слага паричка в нея. И задължително тестото се прави със сода и вода, без кисело и прясно мляко и без мая.